ANO pro Olomouc. Kdo jsme? Co chceme?

Milan Feranec, 24. ledna 2014

Prostřednictvím tohoto webu vás chceme informovat o činnosti hnutí ANO v regionu a práci našich poslanců zvolených v Olomouckém kraji. Dále zde chceme tlumočit názory hnutí ANO na problematiku města Olomouc a dalších měst a obcí v regionu. Budeme rádi, když nám budete v rámci diskuze sdělovat své názory, připomínky a podněty k řešení problémů.

Stručně o ANO

  • Podzim 2011 - Andrej Babiš zveřejnil výzvu Akce nespokojených občanů
  • Listopad 2011 - Založení občanského sdružení ANO 2011
  • Začátek roku 2012 - Vytváření místní struktury sdružení
  • Květen 2012 - Založení politického hnutí ANO 2011
  • Leden 2013 - Založení oblastní organizace ANO 2011 v Olomouci
  • Říjen 2013 - Volby do Poslanecké sněmovny

Oblastní organizace má ke dnešnímu dni (viz datum poslední aktualizace níže) 29 členů a 20 uchazečů o členství. Na úrovni okresu Olomouc evidujeme přes 300 sympatizantů. Pravidelně každou středu od 17:00 pořádáme diskuzní setkání v naši kanceláři Šantova 4, Olomouc (viz stránka Kontakty).

Do budoucna chceme rozšířit činnost hnutí i na další města a obce v regionu. Hodláme založit místní organizace ve Šternberku, Uničově, Litovli a dalších městech a obcích. Kontakty na členy přípravných výborů pro založení místních organizací:

Šternberk: Ing. Pavel Stonawský, pavel.stonawsky@seznam.cz
Uničov: Mgr. Jaromíra Lónová, lon-ad@seznam.cz
Litovel: Vojtěch Sláma, vojta.slama@centrum.cz

Výsledky voleb - podzim 2013 v regionu

Naše hnutí získalo v Olomouckém kraji 19,61% hlasů, byli zvoleni tři poslanci. V okrese Olomouc jsme získali 19,52% hlasů a v samotné Olomouci 19,42%, tj. 9.370 hlasů. V rámci okresu Olomouc naše hnutí zvítězilo v jedné třetině obcí.

Pevně věřím, že hnutí ANO nezklame důvěru voličů a splní předvolební sliby. Naši ministři budou prosazovat hospodárné chování státu, opatření k zamezení plýtvání, protikorupční opatření.

Supervolební rok 2014

V letošním roce nás čekají troje volby. V květnu do Europarlamentu, na podzim volby 1/3 Senátu (volební obvod Olomouc „venkov“) a hlavně komunální volby. Pro naši oblastní organizaci jsou prioritou právě komunální volby.

V rámci komunálních voleb v Olomouci chceme občanům nabídnout alternativu ke stávajícím stranám, které jsou na radnici už 20 let. Občané rozhodnou, jestli jim vyhovuje současný stav, kdy se ČSSD a ODS pravidelně střídají u moci (občas vládnou společně) a další strany (KDU- ČSL, TOP 09) je doplňují, anebo se rozhodnou zvolit někoho nového, kdo chce i do komunální politiky přinést racionální chování, hospodárný přístup k veřejným prostředkům, prostě se bude chovat v duchu hesla Řídit radnici jako firmu!

Co se nám nelíbí na současné vládě Olomouce?

V první řadě vnímáme jako problém vysoké zadlužení města Olomouce. Celková zadluženost města (přijaté úvěry, půjčky) dosáhne na konci roku 2014 částku 2,1 miliardy Kč. Ještě v roce 2008 byla celková zadluženost ve výši cca 890 mil. Kč. Za pět let se radním povedlo zvýšit dluhy města o cca 1 miliardu!

Zadlužení je pochopitelně způsobené trvalým hospodařením se „schodkem“ (na rok 2014 ve výši cca 108 mil. Kč). Skutečný „schodek“ je ale vyšší, protože v příjmech letošního roku je kalkulováno s prodejem majetku města ve výši cca 260 mil. Kč. Domníváme se, že nelze donekonečna navyšovat dluhy (jednou je někdo bude muset zaplatit), resp. řešit špatné hospodaření prodejem městského majetku (jednou nebude co prodávat).

Důsledkem vysoké zadluženosti je nutnost omezovat investice a další výdaje. V letošním roce se v Olomouci nebude zahajovat žádná významnější investice, budou se jenom dokončovat rozpracované akce.

Určitě se nám nelíbí, jakým způsobem vedení města hospodaří se svěřenými prostředky. Za všechny uvedu slušně řečeno „nepovedený“ projekt Aquaparku. Jsme přesvědčeni, že způsob realizace tohoto PPP projektu neodpovídá rovnocennému partnerství soukromého a veřejného sektoru.

Problematických bodů je o mnoho víc a chceme se jim do budoucna pravidelně věnovat a znát názor občanů. Tento web chceme použít jako platformu pro komunikaci s veřejností o tom, co nejvíce trápí obyvatele města.

Mgr. Milan Feranec
předseda ANO Olomouc
feranec@ano2011.cz

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top