Budeme v Olomouci platit parkovné pomocí SMS?

Miloslav Tichý, 10. dubna 2014

Usnadňovat a zpříjemňovat život občanům i návštěvníkům Olomouce by měl být jeden z hlavních úkolů vedení města. Zjednodušení nebo rozšíření možností platby za rutinní běžné úkony, i to jsou zdánlivé maličkosti, které lidem (v tomto případě řidičům) v každodenním životě mohou pomoci a celkově zvyšují komfort.

Jsem častým kupujícím SMS jízdenky na MHD v Olomouci. Za tuto službu jsem moc rád. Důvody, proč si koupím o čtyři koruny dražší jízdenku, jsou totožné s důvody, proč bych kupoval SMS parkovací lístek. Jsem v situaci, kdy nemám po kapsách drobné nebo vůbec hotovost. V tomto případě mi automat na jízdenky nepomůže. Ve druhém případě spěchám a nemám čas automat hledat. Vždy mi ale pomůže mobilní telefon.

Další nespornou výhodou SMS platby je možnost prodloužit dobu stání i bez kontaktu s parkovacím automatem. Ekologové budou také rádi za nižší spotřebu papíru :)

Neobjevuji Ameriku. Možnost zavést platbu parkovného pomocí SMS už před několika lety Rada města Olomouce smetla ze stolu. Důvodem měl být předpokládaný nezájem řidičů a problémy při zadávání veřejné zakázky. Od té doby už ale uběhl nějaký čas a myslím, že bychom toto téma mohli znovu otevřít a zvážit nové možnosti.

Zóna placeného parkování v Olomouci

V současné době je možné platit parkovné několika způsoby. V automatu si můžete koupit lístek za 20 Kč/hod (modré značky na mapě), resp. 10 Kč/hod (žluté značky) na dobu maximálně 2 hodin. Další možností je koupit krátkodobou parkovací kartu (prodejní místa: http://bit.ly/1ku9Zun) nebo dlouhodobou parkovací kartu. Dlouhodobou si však mohou koupit jen rezidenti s trvalým bydlištěm v zóně parkování, vlastníci nemovitostí v této zóně a podnikatelé, kteří zde mají sídlo nebo provozovnu.

Parkovací systém v Olomouci provozuje samotné město a kontrolu zajišťuje Městská policie. Příjmy z prodeje parkovacích lístků v roce 2013 činily 14 milionů korun.

Platba za parkovné přes SMS může probíhat například takto: Řidič zaparkuje na místě placeného stání a odešle SMS s jednoduchým textem, který zahrnuje jeho SPZ. Zpět se mu vrátí SMS parkovací lístek. Mnozí mohou namítat, že napsat takovou SMS zabere také hodně času. S „usnadňováním“ ale můžeme jít ještě dál. I v případě MHD již existují naprosto jednoduché mobilní aplikace, které tento proces automatizují.

Pracovníci kontroly (v Olomouci je to Městská policie) jsou vybaveni mobilními přístroji a mohou online ověřit, zda zaparkované vozidlo má SMS lístek.

V Hranicích a dalších městech již SMS parkovné funguje

Jakou zkušenost mají s SMS parkovným v Hranicích, kde tato služba funguje už několik let? Podle Vladimíra Vyplelíka, tajemníka Městského úřadu, si lidé a radnice tuto službu pochvalují: „Jedná se o opatření, které je přijímáno pozitivně. Zvyšuje komfort pro parkující tím, že jim dává operativní možnost řešení platby. Využití vykazuje pomalý ale stabilní nárůst. Tuto službu lze doporučit.“

Je však nutné dodat, že parkovací systém v Hranicích provozuje na základě mandátní smlouvy soukromá společnost. Ta zavedla SMS parkovné na vlastní náklady.

Hranice však nejsou žádným průkopníkem této služby mezi českými městy. Namátkou Hodonín, Most, Ústí nad Labem, Tábor, Břeclav, Jičín, Chomutov, Kroměříž, Karlovy Vary, Vyškov, Jihlava, Bruntál, Havlíčkův Brod, Hradec Králové, Kutná Hora, Pardubice a mnoho dalších měst již službu úspěšně zavedlo.

Jak si SMS vedou jako jízdenky v MHD?

Protože MHD v Olomouci využívám každý den, zajímá mě, jak si vedly SMS jízdenky v roce 2013. Tiskové oddělení Dopravního podniku mi sdělilo následující čísla:

Sumární údaje o prodeji SMS jízdenek:
2012: 63.191 ks (pouze od zavedení služby 1.9. do 31.12.)
2013: 298.786 ks
2014:  92.933 ks (od 1.1. do 31.3.)
Celkem od zavedení služby: 454.910 ks SMS jízdenek v ceně 18 Kč.

Moje otázka zní: Myslíte si, že SMS platby usnadňují lidem každodenní život? A konkrétně platby parkovného pomocí SMS?

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Václav Vogl středa 17. září 2014, 14:54

    Já bych pro změnu uvítal možnost zaparkovat v placené zóně na 10 minut bez poplatku! Dávat za 10 minut 20,- Kč mi přijde opravdu jako prasárna - na daních už máme "předplaceno" víc než dost. reagovat

  • František Wiedermann čtvrtek 10. dubna 2014, 14:21

    Nechápu proč to nebylo zavedeno dřív, třeba zároveň s těmi sms jízdenkami. Pokud se tomu nevyhýbají malá města, proč se tomu vyhýbá velká Olomouc??? Neřidič František Wiedermann reagovat

  • Petr čtvrtek 10. dubna 2014, 11:56

    Byl by to sice jen dalsi maly krucek vpred, ale jen tak dal. Vice takovych kroku, zlepsovacek nebo jak to nazvat. reagovat

  • Dušan Tomeček čtvrtek 10. dubna 2014, 11:30

    Autor článku zapomněl na jeden způsob placení parkovného a to tzv. parkovací kartou. Ty může mít člověk nakoupené v zásobě a jen v případě zaparkování vytáhnout a označit... Nicméně taky bych uvítal možnost platit za parkování přes SMS... reagovat

    • Miloslav Tichý čtvrtek 10. dubna 2014, 11:46

      Díky za upozornění! Pamatuji si, jak jsme s kolegy dřív ty karty sháněli po trafikách v Ol a nikde nebyly k dostání :) prodejní místa zde: http://bit.ly/1ku9Zun. Doplním do článku. reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top