Chceme vrátit olomouckou vodu zpátky městu

ANO Olomouc, 12. září 2018

Prodej vody se stal v Česku neskutečným byznysem. A Olomouc není výjimkou. Francouzský koncern Veolia získal v roce 2000 kontrolu nad naší vodou, pravděpodobně v rozporu se zákonem. A jen od roku 2006 jeho souhrnný zisk výrazně překračuje 1,3 miliardy. Stovky miliónů odtékají do zahraničí a nikoho to nezajímalo. ANO to chce změnit a vrátit olomouckou vodu zpět do správy města.

„Představte si, že máte studnu, pumpu, hrnek na vodu a nekonečnou frontu zájemců, kteří se u vás chtějí napít, protože jinde si vodu nekoupí. A vy si pozvete cizince, kterého postavíte k té studni, dáte mu svůj hrnek a požádáte ho, aby tu vodu 30 let se ziskem prodával za vás. Že to není možné? A přesto se to v dubnu 2000 stalo. V Olomouci. Nedávalo to smysl tenkrát, nedává to smysl dnes, kdy se voda stává tekutým zlatem,“ říká lídr olomouckého ANO Mirek Žbánek, který patří k favoritům na příštího primátora města Olomouce.

Voda z černovírského prameniště, stejně jako z dalších 18 v okrese, které zásobují Olomouc a okolní obce, je hlavním zdrojem této absurdity. Díky dlouhodobému suchu bohužel snad každý dnes vnímá její hodnotu pro naši budoucnost.

Olomoucké ANO chce při převzetí provozování vodovodů využít podporu vlády, která si jako jednu z priorit stanovila návrat vody zpět do rukou měst a obcí.

„Je to mimořádně náročný úkol, ale chceme do toho jít na sto procent. Víme, že se to městu a hlavně jeho obyvatelům vyplatí. Získáme kontrolu nad aktuální cenou vody, a zároveň možnost promyšleně investovat do údržby a rozvoje, abychom zajistili levnou a kvalitní vodu i pro naše děti a vnoučata,“ dodává Žbánek.

Jedním dechem připomíná, že stanovený cíl je nutné podpořit politickou i osobní odvahou, a věří v podporu státu. „Pro mě je důležité, že tento přístup podporuje vláda Andreje Babiše. Podívejte se, jak razantně se naše vláda vymezila proti privatizaci těžby lithia a národního bohatství v podobě nerostných surovin vůbec. Když současná koalice na olomouckém magistrátu začala připravovat koncepci budoucího hospodaření s vodou, hnutí ANO řeklo jasné stanovisko: do úvahy pro nás přichází pouze návrat zpět do rukou města. Velmi si vážím diskuze, která na toto téma nastala. Ta vyústila ve společnou deklaraci všech stran a hnutí zastoupených v zastupitelstvu města Olomouce,“ vysvětluje iniciátor a spoluautor deklarace Mirek Žbánek.

V pohádkách se kolem vody točí mnoho zázraků. Pokud se hnutí ANO podaří vrátit olomouckou vodu zpět městu, potvrdí se, že když lidé o něco usilují, věci se nakonec i přes vůli mocných a bohatých začnou ubírat tou správnou cestou i bez zázraků.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top