Co mění novela školského zákona?

Radim Lindner, 22. března 2016

Vládou navržená novela školského zákona, kterou připravilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, bude uplatňována v praxi. Poslanci totiž v březnu 2016 tuto novelu schválili. Pojďme se podívat na to, v jakých hlavních bodech nastane postupně změna. Povinný předškolní rok, jednotný systém přijímacího řízení na střední školy a zavedení třech povinných zkoušek společné části maturity. Kladným přínosem novely je jeho záměr - vzdělávat všechny společně a nevylučovat některé skupiny dětí z hlavního proudu. Jsou to ale změny k lepšímu?

Přijímání na maturitní obory

Rozhodnutí o tom, co budou patnáctileté děti dělat, závisí na jednotné přijímací zkoušce z matematiky, českého jazyka a literatury s výjimkou oborů vzdělání s talentovou zkouškou. Tyto přijímací zkoušky mohou vést k redukování studentů maturitních oborů obecně nebo ke snížení čísel neúspěšných maturantů.

Soubor testů rozřadí žáky jednoznačně. Zkouška, která je natolik důležitá, že ovlivní profesní dráhu již v patnácti letech, by ale měla testovat více než jen znalosti. Úspěšní nebudou ve většině případů chytřejší žáci, ale především ti, kteří mají stabilní rodinné zázemí, a ti, kteří mají v daném okamžiku vůli dál studovat.

Cílem nového zákona je sjednotit podmínky, ale otázkou zůstává, jestli rozdíly nebudou pouze maskovány a pod jakousi záštitou se naopak neprohloubí. Například na základě zvládání gramatických úkazů může být někdy těžké určit, které dítě se hodí pro studium. Nevýhoda navíc spočívá v tom, že různé školy mohou děti připravovat odlišným způsobem.

Schůdnější formou zkoušky by mohl být spíše soubor diagnostických testů.

Povinná maturita ze třech předmětů

Co se maturity týká, novela zavádí tři zkoušky v její povinné části – zkoušku z českého jazyka a literatury, cizího jazyka a matematiky. Tato povinnost bude, pro vybrané obory vzdělání, platit poprvé ve školním roce 2020/2021. V platnost vejde nařízení, že studenti musí mít zajištěn dostatečný počet hodin výuky matematiky. Ale opravdu se například matematika dotkne i mladých lidí, kteří k ní nemají žádný vztah, na základě povinnosti z ní maturovat?

Předškolní vzdělávání

Povinný předškolní rok je skutečně velkým zásahem. Děti mladší pěti let budou mít bezplatný nárok na místo v mateřské škole. Problém může v praxi nastat v nedostatečné kvalitě veřejných školek, ve špatné komunikaci s rodiči a v přehlížení individuality dítěte.

Mnoho lidí platí dětem soukromé a alternativní školky a základní školy. I v předškolním vzdělávání funguje cenová diskriminace. Zavedení povinnosti bez zlepšení kvality veřejných školek může posílit nerovnost, na druhou stranu vyhovuje rodičům, kteří jsou pracovně vytíženi.

(autor je kandidát do zastupitelstva Olomouckého kraje)

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top