Co se dozvíme z registru smluv (nejen) o Olomouci?

Milan Feranec, 8. března 2017

Od 1. července 2016 mají vybrané subjekty povinnost zveřejňovat uzavřené smlouvy s hodnotou nad 50.000,- Kč (bez DPH) v registru smluv. V rámci našeho města tuto povinnost mají město Olomouc, jeho příspěvkové organizace a městské firmy. Letem světem jsem „prolistoval“ registr a narazil na některé zajímavé smlouvy, se kterými se s vámi rád podělím.

Na úvod bych ale chtěl vyzvat všechny zvědavé a uvědomělé občany našeho města, aby se i oni sami občas podívali do registru a na zajímavé kousky upozornili. Není to nijak složité: Na webové adrese smlouvy.gov.cz vyberte Podrobné vyhledávání a do formuláře zadejte např. v kolonce Název smluvní strany „Statutární město Olomouc“ (stačí začít psát název subjektu a našeptávač už něco nabídne). Poté klikněte na tlačítko Vyhledat a registr vám vyjede relevantní záznamy. U každého je potom vpravo tlačítko Detail. Na detailním výpisu je vpravo nabídka Přílohy smlouvy, pod kterou naleznete odkazy na jednotlivá PDF smlouvy.

A teď, co mě zaujalo...

Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

  • Dodatek č. 18 ke Smlouvě o ostraze majetku na rok 2017 (publikováno v registru dne 1. 12. 2016). Smlouva byla uzavřena v roce 2002 do roku 2004. Od té doby se pravidelně dodatkuje a „dododatkovali“ jsme se až do roku 2017. Fakt to není obcházení zákona o veřejných zakázkách, který ukládá tyto věci soutěžit?
  • Smlouva o zprostředkování a psychologickém výběru zaměstnanců (publikováno 16. 2. 2017). Odměna za zprostředkování a psychologické vyšetření jednoho zaměstnance je zde ve výši 60.000,- Kč. Moc nebo málo? Nevím, není zde uvedeno, kterých profesí se to týká. Pokud i řidičů, je to dost. Radši jim mohli přidat na mzdě.
  • Rámcová kupní smlouva – dodávky stejnokrojových součástí (publikováno dne 31. 10. 2016). Pěkně zveřejněná smlouva – ceny jsou uvedeny v příloze, která pochopitelně zveřejněná není. Hmm :/ Následně jsou zveřejněny dvě objednávky, ze kterých nelze přesně určit cenu u konkrétních stejnokrojových součástí. Ale dozvěděl jsem se, že čepice pletená (kód 17241000830) stojí 2.100,- Kč (bez DPH).

Moravské divadlo Olomouc, příspěvková organizace

  • Zatím pojali zveřejňování smluv velmi netradiční formou. Zveřejnili jenom rámcové objednávky na rok 2017, kde je uvedeno, že látky, záclonoviny, metráž, galanterie, lepící pásky, baletní obuv…. „objednají dle osobního výběru mailem nebo telefonicky“ (publikováno 11. 1., 31. 1., 14. 2. 2017…). Takže ani druh zboží, ani množství a už vůbec ne cena.
  • To samé se týká i nákupu elektro zboží a jeho oprav (publikováno 12. 1. 2017).
  • Ale dozvěděl jsem se, že např. hoboj Mönnig 155 M (poloautomat) stojí 246.000,- Kč (včetně DPH), kdežto hoboj Mönnig 156 AM (plnoautomat) pro Moravskou filharmonii Olomouc stojí 309.000,- Kč.

Moravská filharmonie Olomouc, příspěvková organizace

  • Za půl roku zveřejněno deset smluv, včetně hoboje. Buď jich víc nemají nebo mají jiné starosti, což teď docela chápu...

Statutární město Olomouc

Město zveřejnilo přes 700 smluv. I zde se najdou zajímavé věci:

  • Objednávka na tisk a dodání volební vyhlášky (publikováno 31. 10. 2016). Tisk 400 ks o rozměrech 800x1240 mm, cena 180.000,- Kč (bez DPH). Odborník z branže mi říkal, že obvyklá cena je cca 30.000,- Kč. Trošku jsem se na radnici ptal na tuto zakázku, jak probíhal výběr zhotovitele. Vybraný subjekt byl jediný, kdo splnil lhůtu dodání do druhého dne. Proč do druhého dne? Radnici asi překvapilo, že budou volby! Světe, div se, vítězem nebyla ani tiskárna, ale prostředník :)
  • Objednávka vzdělávacího kurzu. Komunikace v konfliktních situacích pro úředníky odboru agendy řidičských průkazů (publikováno 17. 10. 2016). Včetně vedlejších nákladů za cca 94.000,- Kč. A kdeže se školili? Pochopitelně v Hotelu Termal na Mušově.
  • Objednávka na výrobu volebních krabic (publikováno 31. 10. 2016). Celkem za 80.000,- Kč. Ale není uvedeno kolik kusů krabic.
  • Nákup kancelářských židlí (publikováno 31. 10. 2016). Celkem 19 ks židlí za cca 100.000,- Kč (bez DPH). To je jedna židle za cca 5.200,- Kč bez daně.
  • Dodatek č. 1 ke Smlouvě o nájmu (publikováno 5. 12. 2016). V rozporu s pravidly zveřejňování zde není původní nájemní smlouva. Ale dozvěděl jsem se, že na pozemcích města se má vybudovat rekreační areál Golf Akademie.
  • Zajímavé jsou i smlouvy na provozování televizního vysílání dvou olomouckých televizí (publikováno 4. 1. 2017). Alespoň si můžeme porovnat ceny, za které dodávají pro město TV pořady. Jedna za 1.597.200,- Kč ročně, druhá za 1.487.603,- Kč ročně (obě s DPH). Žel já se nedívám na žádnou, takže nemohu kvalitu pořadů, za které platíme 3 miliony korun ročně, porovnat.

Skutečně nechci tvrdit, že všechny výše uvedené smlouvy jsou nutně špatné, nehospodárné. Jenom mne nějakým způsobem zaujaly. Účelem tohoto mého příspěvku je upozornit na existenci registru smluv a vyzvat občany, aby se do něho občas podívali a sami posoudili, jak jimi zvolení politici hospodaří s penězi nás všech. Není to o šmírování, skandalizaci, je to jen a jen o veřejné kontrole. Proto byl registr smluv zaveden. Navíc není vyloučeno, že bude pokračovat snaha některých politiků jej omezovat. Naposledy koalice ČSSD, ODS, KSČM a část lidovců rozhodla o vynětí i městských firem z povinnosti zveřejňovat smlouvy. Doufejme, že Senát tento návrh zamítne.

Pošlete nám další zajímavé smlouvy, rádi se na ně zeptáme na zasedání zastupitelstva města!

Milan Feranec
zastupitel Statutárního města Olomouce za hnutí ANO

(úvodní foto: Rekonstrukce státu)

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Stanislav Hergott neděle 12. března 2017, 18:40

    Smlouva na ostrahu dopravního podniku se rok od roku jen dodatkuje jelikož dodavatelem služeb je firma jejíž majitelem je bývalý zastupitel za ODS. Obdobná praxe je u smlouvy na čištění vozidel DPMO. Je zarážející že nikdo za 15 let nebyl s to s na tom něco změnit i když zákon ukládá tyto služby minimálně po 5-ti letech soutěžit. reagovat

  • Dušan sobota 11. března 2017, 13:10

    Dobrý den. Mě spíš pobavilo, jak smlouvy zveřejňuje česká pošta :-) https://smlouvy.gov.cz/smlouva/1441158 reagovat

  • PP čtvrtek 9. března 2017, 09:10

    Dobrý den, píšete to správně, je potřeba sledovat, co se kde děje a za co se utrácí peníze. Ale na druhou stranu by bylo potřeba kontrolovat nad čím se tady "podivujete", případně se zeptat někoho, kdo Vám tento materiál přichystal. Zkuste si do vyhledávače zadat Vámi zmiňované dva typy hobojů a pokud se pořádně podíváte, tak zjistíte, že typ 156AM má lepší výbavu než Vámi zmiňovaný tym 155AM. Takže možná proto je i dražší. Nejsem hudebně vzdělaný a nedokážu tedy posoudit, jestli v Moravském divadle potřebují mít hoboj, který má "váleček na F, 2. C hmat" nebo má "válečky na C/Cis/Es, 2. C hmat" a má "Gis/Fis, H/Cis a H/C spojení" nebo "Gis/Fis a H/Cis spojení". Možná toto je ten rozdíl, proč je jeden dražší a druhý levnější. Zrovna toto upozornění bych pochopil, kdyby zmiňovaný hoboj byl zakoupen za 309.000,- a dal se sehnat třeba za 250.000,- . Ale pak by bylo potřeba zjistit, jestli v té Vyšší ceně třeba není započítaný i nějaký servis.... reagovat

    • Milan Feranec čtvrtek 9. března 2017, 11:10

      Materiál jsem si přichystal sám. Cenu u hobojů jsem nekritizoval, napsal jsme to jenom jako perličku, pro zpestření. Účel článku byl jiný, upozornit na registr a zapojit do "kontroly" nakládání s veřejnými prostředky veřejnost. reagovat

      • PP čtvrtek 9. března 2017, 11:23

        Ok, pokud je to jen perlička :). Můžu mít ještě dotaz, politická hnutí evidovat smlouvy v RS dle "§ 2 Uveřejňované dokumenty" asi nemusí? Z ANO jsem tam našel pouze 1 (pronájem v ČB), neuvažujete o tom, že své smlouvy také zveřejníte? Aspoň by bylo vidět, jak to vypadá, když někdo s finančními prostředky nakládá tak, jak by se asi mělo (tedy doufám). reagovat

        • Milan Feranec čtvrtek 9. března 2017, 13:17

          Politické strany a hnutí skutečně smlouvy dle zákona zveřejňovat nemusí. Asi by to byl problém, protože strany si mohou objednávat různé propagační, marketingové akce... Na kontrolu financování politických stran a hnutí jsou jiné nástroje, viz novela zákona o financování pol. stran, finanční limity kampaně, nový Úřad na dohled nad financováním... ANO už tři roky používá transparentní účet, kde jsou všechny příchozí a odchozí platby- viz: http://www.anobudelip.cz/cs/o-nas/financovani-ano/transparentni-financovani/ reagovat

          • PP čtvrtek 9. března 2017, 14:36

            Děkuji za odpovědi. Přeji příjemný den reagovat

            • Milan Feranec čtvrtek 9. března 2017, 15:36

              I Vám příjemný den. A děkuji za věcnou diskuzi. reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top