Další krok k miliardám z EU (nejen) pro olomoucký region

Miroslav Žbánek, 13. dubna 2014

Po téměř tříleté přípravě schválila vláda tzv. Dohodu o partnerství pro programové období 2014-2020. Klíčový dokument zakotvuje a vymezuje spolupráci ČR s Evropskou komisí v oblasti využívání Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) pro období let 2014 až 2020. Dohoda definuje hlavní oblasti směřování prostředků z fondů EU a nástroje, kterými bude tento penězovod řízen.

Oproti předchozímu období 2007 - 2013 dochází zejména ke zjednodušení celého systému a zavedení nových nástrojů zejména v oblasti posílení integrovaného územního rozvoje. „Česká republika si tímto dokumentem jasně vydefinovala hlavní oblasti, které chce financovat v příštích deseti letech z evropských zdrojů. Takto naplánované investice do infrastruktury, výzkumu a vývoje, životního prostředí nebo energetické účinnosti pomohou zvýšit konkurenceschopnost firem a zlepší kvalitu života. Jsem ráda, že tvorba dohody probíhala ve spolupráci se všemi partnery a priority všech stran mohly být reflektovány ve výsledné strategii využití těchto prostředků. V dalších měsících se budou dopracovávat jednotlivé programy, ze kterých budou podpořeny nejlepší projekty,“ řekla Věra Jourová ministryně pro místní rozvoj (ANO).

Z pohledu olomouckého regionu přináší Dohoda celou řadu zásadních změn, na které se budou muset zástupci nejen krajské a obecní samosprávy, ale i ostatní uchazeči o evropské dotace důkladně připravit. Pro samosprávy budou klíčové strategické a rozvojové dokumenty, jimiž bude převážná část dotací podmíněna. Úroveň jejich přípravy v našem regionu je různá, rozhodně ne však uspokojivá. Na plné obrátky se tak v této chvíli musí rozběhnout tvorba strategie Integrované teritoriální investice (ITI) olomoucké aglomerace, která může přinést 3 - 6 miliard Kč do širšího území tvořeného městy Olomouc, Přerov a Prostějov. Místní akční skupiny (MAS) pak mohou prostřednictvím svých Strategií komunitně místně vedeného rozvoje (CLLD) získávat prostředky nejen z operačních programů, ale i Programu rozvoje venkova (PRV). I zde se může jednat až o miliardy Kč. Podle připravenosti žadatelů pak další desítky miliard Kč mohou přitékat do regionu z některého ze 7 hlavních operačních programů.

Efektivní propojení mezi nositeli strategií (příjemci dotací) a řídícími orgány jednotlivých operačních programů bude zajišťovat tzv. regionální stálá konference. V té budou zastoupeni klíčoví partneři z řad samosprávy, podnikatelského i neziskového sektoru, vzdělávacích a výzkumných institucí apod. Jejich rolí bude dávat doporučení k zaměření a slaďování výzev pro individuální a integrované projekty z různých operačních programů. To by mělo posílit vliv regionů při zacílení investic do území a ryze politické rozhodování má nahradit odborný dialog a konsensus hlavních společensko-ekonomických aktérů. Zda se to podaří, ukáže čas.

I přes deklarované snahy o zjednodušení celého systému nelze spoléhat na to, že přístup k dotacím bude snadnou záležitostí. Evropská komise po zkušenostech s ČR z minulých let bude velmi pečlivě sledovat, zda se neopakují problémy, které nás zařadily mezi nejhůře čerpající země EU. Zejména ITI olomoucké aglomerace, která má být součástí tzv. pólů růstu konkurenceschopnosti nejen ČR, ale i celé EU, bude pod drobnohledem bruselských úředníků. V ANO Olomouc dnes působí několik odborníků na problematiku ESIF fondů a jejich odborný potenciál skýtá záruku, že vstup hnutí do komunální politiky bude v této oblasti dalším z přínosů pro fungování a rozvoj měst a obcí.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Ing. Stanislav Malenda sobota 26. dubna 2014, 10:49

    Dobrý den, je dobře, že byla dohoda o partnerství podepsána na další monitorovací období, ale z politické úrovně očekávám reflexi a poučení z chyb minulého období 2007-2013, především v oblasti jednodušší struktury operačních titulů, oblastí podpory, metodické jednoduchosti nebo zvýhodnění menších obcí, které tu podporu pro svůj rozvoj potřebují nejvíce. Čas ukáže, zda se v této oblasti opravdu udělá kus dobré práce, aby se prostředí kolem čerpání strukturálních fondů okysličilo a uzdravilo... reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top