Feranec: Zájem o aktivní angažmá v politice je malý

ANO Olomouc, 6. ledna 2017

Na slovíčko s předsedou oblastní organizace Olomouc Milanem Ferancem: „Chceme udržet dobrou partu lidí a pracovat dál pro lidi.“

Olomoucké ANO v minulém roce rozšířilo své členské řady a stalo se nejsilnější buňkou v kraji. Prozradíte recept na získávání nových příznivců?

Zvyšování počtu členů jsme nikdy nebrali jako soutěž, jde nám o lidi, kteří se chtějí veřejně angažovat. Celkem mě překvapuje, jak malý zájem je o aktivní angažmá v politice. Co můžeme zájemcům o vstup nabídnout? Pocit, že na jejich názory bude brán zřetel, že mohou něco ovlivnit, například výběr budoucích zastupitelů, radních, poslanců, směřování města, kraje, státu..

V městském zastupitelstvu zaujímáte opoziční pozici. Jde přesto o práci konstruktivní?

Konstruktivní určitě je. Pokud chci něco kritizovat, měl bych se s problémem důkladně seznámit, navrhovat alternativy. Náš zastupitelský klub nemá problém podpořit dobré návrhy koalice, řekl bych, že ze 70% hlasujeme pro návrhy Rady. Předložili jsme na zastupitelstvu spoustu návrhů, koalice je vždy zamítne, ale po čase je předloží jako vlastní návrh. Proč ne, když se dosáhne cíl. Mohl bych jmenovat věci jako centrální nákupy, cash pooling, koncepce nakládání s majetkem, řízení městských firem atd…

Nebojíte se upozornit a nejrůznější kauzy, např. Šantovka tower nebo letecký heliport. Poslední z nich má jméno Aquapark. Má Olomouc ještě hodně kostlivců ve skříni?

Heliport LZS je spíše krajská záležitost. Je to o tom, jestli Kraj upřednostní veřejný zájem nebo zájem velmi vlivného developera. Olomoucký Aquapark je parodie na takzvané PPP projekty, když veškerá rizika nese město a zisk končí u soukromé společnosti. Jsou další kostlivci? Za dvacet let vládnutí bez skutečné opozice se jich nastřádalo hodně: podivné prodeje majetku, „výhodný“ pronájem vodovodní infrastruktury, změny územního plánu dle „objednávky“ developerů atd… Mimochodem Šantovka Tower není pro náš klub zásadní téma, respektive na tento projekt není jednotný názor klubu. Já osobně to nevnímám jako zásadní problém, ale blíže jsem se tím zatím nezabýval..

Co se v minulém roce podařilo a jaké vize má olomoucká oblastní organizace do dalších měsíců?

Hlavní je to, že se nám podařilo udržet dobrou partu lidi, dokážeme udělat zajímavé akce pro Olomoučáky a navíc nás to baví. Zatím naši největší akci bylo Indiánské léto, kde přišlo cca čtyři tisíce lidi. Udělat takovou akci „na koleně“, s partou nadšenců si zaslouží pochvalu. Myslím, že naše práce se projevila i ve výsledku krajských voleb, když jsme v Olomouci získali kolem 27%. Tento rok chceme tuto partu udržet, pracovat dál pro lidi, vytvářet obraz o ANO. Pokud se nám to podaří, věřím že ANO vyhraje v Olomouci i v parlamentních volbách.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • vladimír prášil pátek 6. ledna 2017, 18:45

    Tento rozhovor nemá chybu.Veškeré věty jsou správně řečeny.Jen věřím,že se do práce v hnutí zapojí více lidí reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top