Historickou příležitost rekonstruovat Olomoucký hrad vedení města již promarnilo

ANO Olomouc, 16. listopadu 2014

Současná debata v rámci koalice o budoucí podobě projektu Olomoucký hrad pouze zastírá faktický stav přípravy a realizace nejen tohoto konkrétního projektu, ale celého plánu integrovaného rozvoje města.

V důsledku špatného řízení projektů a pochybení ve veřejných zakázkách dotační úřad neproplatí městu více jak 70 mil. Kč. O dalších 60-100 mil. město přišlo tím, že nezvládlo připravit kvalitní projekty nebo opět z důvodu pochybení ve veřejných zakázkách o dotaci vůbec nepožádalo. Od realizace projektu Olomoucký hrad, který měl rozpočet 80 mil. Kč, měl magistrát již schválenou dotaci 60 mil. Kč. Od projektu odstoupil těsně před podpisem smlouvy. Podle našich informací celou přípravu projektu provázely jeho chaotické změny a veřejná zakázka na realizaci opět měla celou řadu nedostatků. Tudíž hrozilo, že dotační úřad významně sníží slíbenou dotaci.

Neznáme výši nákladů vynaložených na přípravu projektů, které se vinou špatné práce předchozí koalice vůbec nerealizovaly (včetně hradu), ale odhadujeme, že se bude pohybovat opět v milionech Kč. Tuto a řadu dalších otázek týkajících se vzniklých škod budeme klást radě města na nejbližších jednáních zastupitelstva.

Pokračování projektu Olomoucký hrad je velmi problematické z pohledu jeho financování. Na projekty tohoto typu se zatím neplánují žádné prostředky z fondů EU v programovém období 2014-2020. Bez jejich zapojení nelze za současného stavu rozpočtu města s projektem takového rozsahu počítat, tudíž ho ani nepodpoříme. Prohlášení zástupců koalice o možném financování z fondů EU jsou z říše přání, neboť se zatím počítá pouze s podporou kulturních památek zapsaných na seznamu UNESCO. Financování z prostředků tzv. integrovaných nástrojů ITI olomoucké aglomerace nesplňuje parametry nastavené Evropskou komisí a tudíž je také vysoce nepravděpodobné.

Historickou příležitost realizovat ve své podstatě dobrý projekt s přínosem pro rozvoj cestovního ruchu v Olomouci politici zastoupení i v dnešní radě (Šnevajs, Major) zcela bezprecedentně promarnili. Za 20 mil. Kč mohla revitalizace celého dómského návrší a jeho propojení s přilehlými městskými prostory na celá desetiletí významně zatraktivit centrum města pro turisty i občany. 

Jsme samozřejmě připraveni o jakémkoliv smysluplném projektu vést odbornou debatu, nabídnout své zkušenosti v této oblasti a za podmínek jeho finanční udržitelnosti jej i podpořit. V této chvíli to však nevnímáme jako reálné. Prohlášení o "úpravách, zmenšení na polovinu, apod." spíše dokreslují neschopnost některých olomouckých politiků odborně vnímat problematiku investování veřejných peněz. Pouze vyvolávají další pochybnosti o smysluplnosti a účelnosti celé investice.

Olomoucký Deník: Zapomenout, nebo opravit? Strany řeší co s letním kinem a "hradem"

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top