Komunální volby na podzim změní tvář Olomouce

Hanácký Večerník, 9. dubna 2014

Nový Olomoucký Večerník přinesl zpověď čtyř potenciálních kandidátů na primátora v podzimních komunálních volbách. Se souhlasem vydavatele uveřejňujeme čtyři otázky a odpovědi předsedy ANO Olomouc Milana Ferance.

V Olomouci existovalo dlouhou dobu rozdělení města do pěti volebních obvodů, nyní se plánuje pouze jediný. Jaký na to máte názor?

Co k tomu dodat? Že by se pro ODS změnila situace? Ovšem můj osobní názor i oficiální názor hnutí ANO na volební obvody je, že volby mají zajistit férové podmínky. Náš názor je konzistentní a nezávisí na tom, jestli jsme zrovna velká nebo malá strana. Logika je jasná - jeden volební obvod se rovná jedna radnice, více volebních obvodů více radnic. Až bude v Olomouci pět radnic, tak se o tom bavme. Takže podporujeme jednoznačně jeden volební obvod.

Náš názor je konzistentní a nezávisí na tom, jestli jsme zrovna velká nebo malá strana.

Do komunálních voleb chybí půl roku a je možná příliš brzy. Přesto - jaká budete mít volební témata?

Snažíme se na webu ANO Olomouc vést diskuzi a udržujeme kontakt s veřejností, takže podněty a témata přicházejí odtud. Prvním naším principem je tzv. otevřená radnice, druhým to, že jak stát, tak radnice by se měla řídit jako firma, to znamená hospodárně. Radnice je firma, která patří občanům, a to včetně veřejných společností, jako jsou třeba Technické služby. To jsou dvě nosná témata a ostatní z toho vyplývá. Do voleb je ještě daleko a i na základě diskuze s občany představíme další témata.

Jedním z dlouhodobých témat všech politických reprezentací napříč spektrem je zimní stadion. Dočkáme se v dalším období alespoň částečné rekonstrukce?

Olomouc si zimní stadion nepochybně zaslouží. Další věc je, že strany, které jsou na radnici nyní, jej měly ve svém programu. Kde ten stadion tedy je? Za sebe říkám, že jsem zatím neviděl žádnou reálnou vizi, jak to chtějí udělat. Stav městského rozpočtu je nějaký a zadluženost dvě miliardy a doufám, že by to nebyl druhý akvapark. To by byl takový jakože PPP projekt, v němž veřejný sektor nese veškerá rizika a veškeré náklady. Přál bych si, aby projekt zimního stadionu byl smysluplnější, než tento.

Do letošních komunálních voleb promluví nově celá řada neznámých subjektů, především ANO. Jak moc se změní politická mapa Olomouce?

Nevím. My do voleb přinášíme racionální pohled našich kandidátů, kteří nejsou bez životních zkušeností. Nebudu říkat, jak to dopadne. Máme svoje představy a jestli je budeme naplňovat v koalici nebo v opozici je jedno. Nejsme na politice závislí. Vlastně ani v tuto chvíli neumím říci, jaký máme koaliční potenciál. Ono hodně záleží, co tam bude za lidi. Označujeme se jako středové hnutí, takže koaliční potenciál může být značný, ale současně z toho hlediska, že nám jde o principy, může být i nulový.

Zdroj: Olomoucký Večerník, 3.4.2014

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top