Modelové nemocnice? Na Olomoucku!

ANO Olomouc, 2. května 2016

Ministr financí Andrej Babiš v pátek navštívil Olomoucký kraj. Středem pozornosti byly regionální nemocnice. Zajímal se o jejich výsledky hospodaření, efektivitu řízení, spokojenost personálu a jeho odměňování.

S managementem i zaměstnanci diskutoval nejprve v krajské nemocnici Prostějov, následně ve Fakultní nemocnici Olomouc. Krátce se zastavil také na základně letecké záchranné služby, kde se „u kulatého stolu“ setkal s vedením Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, jednatelem společnosti Alfa-helicopter a dalšími vedoucími pracovníky. Průvodce mu dělal služebně nejstarší lékař-záchranář olomoucké záchranky Milan Brázdil.

Fámám, kolujícím kolem likvidace po dvě desetiletí osvědčené letecké společnosti, bylo učiněno za dost. „Záchranka není o politicích, ale o pacientech. A ti jsou vždy na prvním místě,“ ubezpečil ministr Babiš. Vyslechl přitom, že zamýšlený systém provozu letecké záchranky v režii armády není v současné době reálný.

„Máme vycvičené a sehrané týmy záchranářů, lékařů a pilotů, které nyní přetahuje do svých řad armáda. Vadí nám, že jediným kritériem vypsaného tendru má být cena. Směřujme k odbornému řešení a neparticipujme na příklonu ke státním kapacitám za každou cenu,“ žádali zástupci Alfa Helicopter.

Slova padla na úrodnou půdu. „Pojďme najít status poměru odbornosti, výkonu a ceny. O tendru sice nerozhoduji, ale vaše připomínky vnímám a budu je tlumočit na vládě,“ vyjádřil pochopení ministr.

Návštěva zdravotnických zařízení na Olomoucku pokračovala ve Vojenské nemocnici Olomouc. Po diskuzi s vedením nemocnice přivítali ministra financí množstvím dotazů nejen místní zdravotníci, ale například i stomatologové, farmaceuti či zástupci České lékařské komory a Fakulty zdravotních věd Univerzity Palackého.

„Všichni říkají, že jediným způsobem, jak zachránit české zdravotnictví, je navýšit platy za státní pojištěnce. S tím ale zásadně nesouhlasím. Do zdravotnictví jde každý rok o dvanáct miliard navíc a nikdo mi stále neodpověděl, kde tyto peníze končí,“ řekl Andrej Babiš, jenž vidí možné rezervy mimo jiné v chybějícím centrálním nákupu, nefunkční přístrojové komisi na ministerstvu zdravotnictví či nedotaženém projektu DRG, který by zajistil, aby nemocnice dostávaly za stejnou léčbu stejné peníze.

Andrej Babiš: „Olomoucká Fakultní nemocnice je výstavním zařízením. Když jsme tvořili vládu, neměl jsem nikoho schopného na post ministra zdravotnictví. Dnes jsem jednoho potkal. Je to ředitel Fakultní nemocnice Roman Havlík.“

Řízení nemocnic, které ministr navštívil, označil za modelové. „Kdyby všechny nemocnice fungovaly tak, jako třeba ta Agelu, peníze by ve zdravotnictví nechyběly,“ řekl Babiš na adresu Prostějova. Výsledky olomoucké fakultní nemocnice jej pak doslova nadchly. „Olomoucká Fakultní nemocnice je výstavním zařízením. Když jsme tvořili vládu, neměl jsem nikoho schopného na post ministra zdravotnictví. Dnes jsem jednoho potkal. Je to ředitel Fakultní nemocnice Roman Havlík.“

Prioritou je podle Babiše růst platů zdravotnického personálu. „Myslím, že i v rámci úhradové vyhlášky by mělo být stanoveno, kolik peněz půjde na mzdy, abychom mohli dobře ocenit lékaře odborníky i obětavé sestřičky.“

Identifikovaným problémem je celkový pokles zájmu o profesi zdravotní sestry. Komplikací jsou vysoké nároky na jejich vzdělání. „Nařízení, které po sestrách vyžaduje vysokoškolské vzdělání, je nesmyslné. Zasadíme se o to, aby středoškolská výuka znovu získala svou plnohodnotnost,“ uzavřel Babiš.

V doprovodu lékaře a poslance Milana Brázdila a lékaře a kandidáta na hejtmana Olomouckého kraje Oto Košty zamířil ministr financí z Olomouce do Přerova. Zde hodinu a půl diskutoval se seniory, klienty Sociálních služeb města Přerova. Kromě problematiky zdravotnictví a péče o seniory diskutující zajímala také výstavba dopravní infrastruktury na Přerovsku, bezpečnostní situace a ochrana životního prostředí.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top