Moravský senior: Kromě velkých projektů řeším i drobnosti, hodnotí svoji práci primátor Mirek Žbánek

ANO Olomouc, 10. září 2022

Dokončování stamilionových investic, příprava nových akcí a projektů nebo údržba městské infrastruktury. To jsou jen některá z témat, která zazněla v rozhovoru s primátorem města Olomouce Mirkem Žbánkem.

„Spolu s pěkným počasím se zaplnilo i centrum města a lidé si opět naplno užívají tu pravou letní atmosféru i kulturní akce. Navíc se projevila i naše dlouhodobá snaha vrátit do veřejného prostoru zeleň. Takže ožily nejen parky, ale i některé ulice a náměstí,“ popisuje letní Olomouc primátor.

Na co se Olomoučané mohou do konce roku těšit?

Zejména na dokončení stamilionové výstavby tramvajové trati na Nové Sady nebo protipovodňové ochrany centra města. Už jsme otevřeli nový most Václava Rendera přes řeku Moravu a na Masarykovu třídu se opět vrátily tramvaje, ale ještě zbývá dokončit náplavku a některé přilehlé komunikace. Navíc jsme letos dali do oprav a investic rekordní počet prostředků. Zhruba 680 milionů korun, což je o necelých 200 milionů více než před čtyřmi lety. A to se neobešlo bez nezbytných dopravních uzavírek. Náročné to bylo zejména v posledních měsících. Ale snažíme se, aby jejich dopady byly co nejmenší a jednotlivé akce na sebe navazovaly. Věřím, že si už brzy všichni aspoň částečně oddechneme.

Zároveň řešíme také spoustu každodenních problémů, se kterými se na nás Olomoučané obracejí. A nejde jen o velké věci, ale i drobnosti, jako je například sekání trávy. Jen v rámci Otevřené radnice jsme odpověděli na necelou pětistovku dotazů a podnětů vzešlých od lidí. Podařilo se nám tedy nastavit přímou komunikaci s občany. A to si myslím, že je velký posun.

Na co ty zmíněné peníze půjdou?

Jednou z největších investic je výstavba sušárny kalů za 185 milionů korun. Dále máme na seznamu rekonstrukci tří škol a školek, dvou dětských hřišť či dalšího úseku městské kanalizace. A nesmíme zapomenout ani na již zmíněné opravy komunikací. Těch větších letos proběhne čtrnáct a vyjdou celkem na 77 milionů korun. Mimo jiné se mezi ně řadí i právě probíhající modernizace dvou křižovatek na třídě Svobody či opravy ulic Rokycanova a Okružní. Navíc máme zpracovaný dlouhodobý investiční plán, jehož součástí jsou projekty za 18 miliard korun, které je potřeba zrealizovat. Nedávno jsme ho zveřejnili, takže se do něj může podívat každý.

A co jste naopak nestihli?

Daleko více prostředků jsme chtěli investovat třeba do rozvoje olomouckých sportovišť. V posledních letech jsme sice za více než 40 milionů korun opravili střechu, osvětlení, mantinely či šatny na zimním stadionu, ale jeho celkovou rekonstrukci teprve plánujeme. Stejně tak připravujeme i projekt nové tělocvičny v Holečkově ulici nebo třeba opravu plaveckého stadionu. To všechno jsou však věci, které covid, nejisté financování a v poslední době i zdražování stavebních materiálů úplně zastavily. Městský rozpočet to sám neutáhne, kraj nám taktéž nevyšel příliš vstříc a nenašly se ani vhodné dotační tituly.

A na realizaci čeká i nové odpadové centrum s moderní třídicí linkou za půl miliardy korun. Zde je však zpoždění způsobeno tím, že jsme se rozhodli spojit se s Olomouckým krajem a okolními městy. Nyní tak přepracováváme původní projekt, aby z něj měli prospěch všichni zúčastnění.

Jak se daří údržba městské infrastruktury, lze v dohledné době dohnat resty z minulosti?

Úplně to dohnat nejde. Přesně víme, v jakém stavu jsou místní komunikace a mosty, školy, osvětlení, veřejná prostranství i celá řada objektů ve vlastnictví města, ale na investice bychom reálně potřebovali několikanásobně víc prostředků, než si nyní můžeme dovolit. Ještě pořád doháníme desítky let zanedbávání, takže převážně hasíme havarijní stavy a ty nejkritičtější situace.

Zároveň se chceme věnovat také drobným lokálním projektům. Například estetizaci veřejných prostranství považuji za jeden z největších úspěchů této koalice. Úžasným způsobem nastartovala komunikaci s občany a prohloubila zapojení městských částí, čímž se vyřešila spousta problémů ve veřejném prostoru, z nichž některé trápily Olomoučany i desítky let. Celkem se v rámci estetizace podařilo zrealizovat zhruba 300 různých projektů.

Můžete uvést nějaké příklady zmíněných menších projektů?

Třeba ASO park. Ten byl ještě nedávno takovým temným zákoutím, kde se lidé báli chodit. Dokonce ho dříve v pocitových mapách označovali jako jedno z nejméně bezpečných míst. A přestože se jeho celková obnova teprve chystá, už před rokem jsme zareagovali na podněty občanů, pokáceli poškozené stromy a odstranili náletové dřeviny či zchátralé oplocení. A taky jsme tam vysadili květinové záhony. Šlo sice o relativně drobné změny, ale i tak měly velký vliv na celkový dojem z tohoto místa. Navíc se díky nim lidé cítí bezpečněji.

Je pro vás otázka bezpečnosti obyvatel důležitá?

Určitě. Proto s hasiči a městskými strážníky pořádáme nejrůznější preventivní programy pro seniory, které jsou zaměřeny na jejich bezpečnost, posilujeme hlídky městské policie, modernizujeme veřejné osvětlení, snažíme se udržovat pořádek v ulicích nebo třeba prořezáváme keře na sídlištích, aby se tam nezdržovala různá pochybná individua. Jistě, pořád to není ideální a lidé nám stále vyčítají, že bychom toho s bezdomovci měli dělat víc. Ale když porovnáme dnešní situaci s tou, která tady byla před čtyřmi lety, jsme na tom nyní mnohem lépe. Přesto však nepolevujeme. Navíc průběžně modernizujeme také vybavení městské policie i dobrovolných hasičů. Třeba nedávno si strážníci prošli záchranářským školením, díky čemuž dokáží dávat první pomoc jako poloprofesionální záchranáři, a tím i zachraňovat životy.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top