Naděžda Šišková: Český hlas se v Evropě určitě neztratí

Vojtěch Sláma, 6. května 2014

Docentka Naděžda Šišková z Univerzity Palackého v Olomouci je jednou z kandidátek hnutí ANO na post europoslance v Bruselu. Požádali jsme proto sympatickou právničku o několik slov k nadcházející volebnímu klání o Evropský parlament.

Jste kandidátkou hnutí ANO do Evropského parlamentu. Proč jste se rozhodla vstoupit do politiky?

Za hlavní motivaci považuji možnost prosazovat své názory a vize a podílet se na ovlivňování dění na evropské úrovni, včetně vytváření budoucí podoby evropské integrace.

Myslím si, že v současné přelomové době nestačí pouze teoretizovat a publikovat své názory ve vědeckých časopisech, které čte poměrně úzký okruh odborníků. Je velice důležité se zapojit do činnosti těch institucí, v rámci kterých lze uskutečnit změny.

Jako docentka ve dvou oborech - v oboru evropského práva a v oboru mezinárodních vztahů - vidím konkrétní slabiny v rámci právní regulace a konkrétní směry, ve kterých lze uskutečnit citelné změny, které povedou ke zlepšení postavení občanů EU a posílení pozice Evropské unie ve světě.

Anexe Krymu a pokračující se krize na Ukrajině, jež byla způsobena naprosto brutálním postupem Ruska, včetně porušení zásad mezinárodního práva, naprosto změnila pohled na další vývoj evropské integrace. Je naprosto zřejmé, že členské státy v této souvislosti musí přehodnotit svůj postoj a vytvořit nový koncept co se týče zajištění vnější bezpečnosti, energetické nezávislosti na Rusku a dalšího vývoje ke státům Východního partnerství.

U všech výše uvedených problémů se do popředí dostávají otázky zajištění záruk právního státu a lidských práv. Těmto otázkám se chci věnovat v rámci Evropského parlamentu, pokud budu zvolena.

Co byste chtěla v politice změnit?

Všeobecným požadavkem ve vztahu k politikům na všech úrovních - regionální, národní a evropské, zůstává těsný kontakt a vazba na své voliče. Jinými slovy je nutno, aby volený zástupce pamatoval na své voliče nejenom těsně před konáním voleb, ale i v průběhu celé doby realizace svého mandátu. Zpětnou vazbu na občany v průběhu celého pětiletého období výkonu funkce považuji za svou prioritu.

Ve volbách do Evropského parlamentu se letos bude volit 751 poslanců. Myslíte, že bude mít hlas některého z 21 českých zástupců vůbec nějakou váhu?

Ke zvláštnosti Evropského parlamentu patří to, že poslanci se zde sdružují nikoliv podle národního principu, ale prezentují své názory v rámci jednotlivých frakcí. Tyto „politické kluby“ jsou tvořeny poslanci z různých členských států, proto se pochopitelně ani žádný český hlas neztratí.

Pracujete jako vysokoškolská učitelka na Univerzitě Palackého. Můžete nám svou profesi představit blíže?

Práce vysokoškolského učitele po celém světě se tradičně skládá nejenom z pedagogické činnosti a práce se studenty, ale také z vědecké a výzkumné činnosti, včetně publikací odborných knih a článků.

V poslední době se do popředí dostává také grantová činnost, která předpokládá práci s konkrétními projekty. Já sama navíc pracuji také v České asociaci pro evropská studia, které předsedám. Jde o vědeckou společnost, která sdružuje přední pedagogy vyučující obory evropské integrace, z celé České republiky

Práce se studenty mě nesmírně baví, možná částečně také proto, že pocházím z rodiny univerzitních učitelů. Ve výuce kladu důraz na to, aby studenti skutečně pochopili probíranou látku, protože zejména evropské právo patří k nejvíce složitým právním disciplínám.

Díky těsné spolupráci se zahraničními kolegy bylo možné odstartovat iniciativu „Academics for Ukraine. Peace, not war.“  Totiž společnost tradičně vnímá zástupce akademické obce nikoliv jako pouhé vyučující, ale svým způsobem jako představitelé duchovní elity národa a také osoby, které by měli být nositeli etických hodnot. Právě proto, považujeme spolu se zahraničními kolegy za velice důležité ukázat, že vědecká obec po celém světě není lhostejná k vývoji na Ukrajině. Jsme znepokojeni stále sílícími se velmocenskými ambicemi Ruska, které v této podobě ohrožují nejen mír a bezpečnost na Ukrajině, ale i představuje reálnou hrozbu pro další evropské státy, včetně členských států Evropské unie.

Máte vůbec při své vytíženosti čas na nějaké jiné zájmy?

Volného času mám pochopitelně velice málo, nicméně snažím se si vždycky nějakou volnou chvíli vyhradit. Miluji procházky v přírodě, protože mne to nabíjí novou energií. Ráda čtu, především historické knihy a také životopisy a paměti významných osobností, což umožňuje pochopit události v širších souvislostech. Zajímám se o tituly z oboru psychologie a duchovní literatury. Z umění mám velice ráda balet a ze sportu krasobruslení.

Snažím se také trávit čas, nebo alespoň udržovat kontakt se svými kamarády, které mám nejenom v ČR, ale i v zahraničí, především na Slovensku, Ukrajině a v Německu.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Sympatizantka Hnutí ANO2011 středa 14. května 2014, 12:59

    Vážená paní docentko, jako sympatizantka Hnutí ANO2011 vítám Vaší kandidaturu na post europoslankyně v Bruselu. Vaše erudované znalosti v oboru evropského a mezinárodního práva, publikační, vědecká a pedagogická činnost jsou pro mne dostatečnou zárukou proto, abych šla k volbám a dala Vám svůj hlas. Hodně zdraví a úspěchů! reagovat

    • Naděžda Šišková čtvrtek 15. května 2014, 20:18

      Všem velice děkují za podporu, které si nesmírně vážím .Srdečně zdravím . reagovat

      • Zdenka Wagnerová úterý 20. května 2014, 22:37

        Kandidát má podporu. Kdy bude mít podporu občan? Kdy přestane být přehlížen a nabude pocitu, že je právoplatný občan společnosti a společenství? Občan s lidskými právy a svobodami. Ne jen vlastník jednoho hlasu důležitého při volbách, v duchu politické kultury, co je poddanská a má býti participační? Je mnoho otázek na něž nejsou žádné odpovědi. Lidská práva a svobody si to však zaslouží, můžeme mluvit o Ukrajině ale i o jiných problémech, co nás tíží. Volič dostane hlasovací lístek, NE odpověď na otázky. Trošku mluvím ostře, je to však třeba, mezinárodní situace není klidná ani uspokojující a Ukrajina není jediný problém, co nás tíží, na poli mezinárodního práva.. Děkuji za odpověď. reagovat

  • Lenka Lukovičová úterý 13. května 2014, 10:27

    Paní docentko, zdravím, moc držím palce a přeji mnoho úspěchů při nadcházejících volbách do EP! reagovat

  • Alžběta Recová, studentka PF UP neděle 11. května 2014, 17:38

    Vážená paní docentko, moc Vám držíme palce, abyste uspěla u voleb. Je to vzhledem k Vaší odbornosti a zkušenostem ve vědě zcela logický krok kupředu. Je důležité, aby v evropských institucích byly osobnosti, které ví, co je potřeba změnit a dokážou to prosadit. reagovat

  • Vendula Kristová, studentka neděle 11. května 2014, 17:28

    Dobrý den, paní docentko. Studuji sice pedagogickou fakultu, ale četla jsem Vaši knihu o Lisabonské smlouvě, která mi byla doporučena. Moc Vám fandím, jste osoba na svém místě. reagovat

  • Naděžda Šišková úterý 6. května 2014, 12:11

    Je velmi smutné pozorovat stupňující se násilí mezi dvěma národy, které po staletí žili vedle sebe v míru. Odsuzuji násilí v rámci tohoto uměle vytvořeného konfliktu, který vznikl jako odpověď na snahu Ukrajiny podepsat Asociační dohodu s EU. Pouze mírové řešení tohoto konfliktu v intencích mezinárodního práva může zastavit krveprolití a násilí ,čemuž jsme před několika týdny adresovali akademickou vyzvu Academics for Ukraine. We want pease, not war/zveřejněno na webových stránkách Univerzity Palackého/, kterou v tuto chvíli podepisuju studenti a učitele z celého světa. reagovat

    • Zdenka Wagnerová sobota 10. května 2014, 09:27

      Dobrý den paní Šišková. V médiích se poněkolikáté objevila tato BRUTÁLNÍ skutečnost. Prosím, přečtěte si článek, jde o tisíc ran bičem jako trest blogerovi, správci webu Raifovi B. http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/335814-za-urazku-muftiho-ceka-sauda-tisic-ran-bicem-a-deset-let-vezeni.html Jako praktik na poli lidských práv, také z akademické půdy můžete pro Raifa B. mnohé udělat. Petice nemají význam, jen něco lepšího v nás, chuť změnit, byť zdánlivě nemožné. Děkuji reagovat

  • Zdenka Wagnerová úterý 6. května 2014, 11:16

    "Zdravím, jmenuji se Igor Rozovský, je mi 39 let a žiji v Oděse. Už 15 let pracuji na pohotovosti. Včera jak jistě víte, v našem městě se stala strašlivá tragédie, jedni lidé zabíjeli druhé. Brutálně zabili, upálili je zaživa. Ne protože se opili, ne protože chtěli dědictví, ale protože nesdíleli názory fašistů. Nejdříve je surově zbili a pak zapálili. Jako lékař jsem spěchal na pomoc těm, kteří mohli být zachráněni, ale byl jsem zastaven ozbrojenci, blokujícími přístup k zraněným. Jeden z nich do mě hrubě strčil, slibujíc, že brzy já a ostatní Židé z Oděsy budou čelit stejnému osudu. Viděl jsem člověka, který mohl být zachráněn, při transportu do nemocnice, ale vyjednávání končilo jen úderem do mojí tváře. Za 15 let jsem viděl toho spoustu, ale včera jsem chtěl plakat. Ne od bolesti nebo ponížení, ale kvůli bezmoci. V mém městě se dělo to, co se nedělo ani za fašistické okupace. Zajímalo by mne, proč svět mlčí." Igor Rozovský.... Tolik citát lékaře z Ukrajiny přímého účastníka. Kde je paní Docentko brutalita? Kde je lidské právo, právo na život a právo na bezpečí, když ani lékař nesmí zasáhnout v případě ohrožení života. Bylo upáleno 38 lidí. Volbami to nezměníme. Co radíte jako odborník? JAK zabránit takovým masakrům? Děkuji. reagovat

    • Zdenka Wagnerová sobota 10. května 2014, 00:45

      Úžasná pružnost a úroveň komunikace na téma Evropa, lidská práva, jako u hluchých. Velmi, velmi SMUTNÉ. Pracuje na akademické půdě, dotazy ohledně lidských práv jsou ignorovány, odpovědět nefungují nebo se nezvládá komunikaci na webu. Chápu, že problém Ukrajiny je větších rozměrů než lze akceptovat lidským rozumem, citem. Snad ta lidská práva by měla být vodítkem. Neměli bychom však spát a žít si jako v ulitě, každý sám. Jdu si pro odpověď k J. A. Komenskému, neb zde se odpovědi nedočkáme. Pobídka z roku 2011: "Buďte aktivní, zapojte se." je opravdu nad normu lidského chápání. reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top