Náměstek ministra dopravy Feranec zahájil výstavu Gateway to Space

ANO Olomouc, 18. března 2015

Dne 12. března 2015 byla v prostorách Výstaviště v pražských Holešovicích otevřena výstava o historii kosmonautiky s názvem „Gateway to Space“ (neboli „Brána do vesmíru“). Vlastní výstava, jejíž slavnostního otevření se zúčastnil také Charles Duke, bývalý americký astronaut, se koná pod záštitou ministra dopravy Ing. Dana Ťoka a místopředsedy vlády ČR, MVDr. Pavla Bělobrádka, Ph.D. a bude otevřena veřejnosti až do 28. června 2015.

Výstava se nachází v Křižíkových pavilonech holešovického výstaviště a na více než třech tisících metrech čtvrtečních přibližuje návštěvníkům historii kosmonautiky, pilotovaných kosmických letů a průzkumu vesmíru od samotných počátků až po současnost. Mezi exponáty nalezneme např. makety nosných raket, lunární modul v životní velikosti, originální kusy skafandrů, základní blok orbitální stanice MIR, makety českých družic MIMOSA, MAGION či aktuální VZLUSAT-1 atd. Přítomny jsou také interaktivní prvky expozice, v rámci kterých si návštěvníci mohou vyzkoušet např. simulátor přistání s raketoplánem NASA. Velmi cenným prvkem expozice je také kus horniny přivezené z Měsíce, kterého se každý může prstem dotknout.

“To co tady ti lidé uvidí, se málokdy u nás vidělo a rozhodně nikdy ne v takovém měřítku. Když vstupujeme na výstavu, tak procházíme kolem historie raketové techniky, potom přecházíme do části prvních kosmických letů, a pak to pokračuje k současnosti nebo nedávné minulosti, to znamená k prvním orbitálním stanicím, přistání na Měsíci,” uvedl při příležitosti slavnostního otevření výstavy odborný garant výstavy a popularizátor kosmonautiky, Pavel Toufar.

Náměstek ministra dopravy, Mgr. Milan Feranec, také připomněl, že: „Česká republika má v oblasti kosmických aktivit dlouholetou tradici již z dob účasti Československa na programu INTERKOSMOS, na kterou v posledních letech úspěšně navázala řadou iniciativ a činností. Například od roku 2008, kdy se Česká republika stala členem Evropské kosmické agentury, se české firmy, vysoké školy a vědecké ústavy dosud zúčastnily více než 130 technologicky velmi náročných kosmicky orientovaných projektů“.

Významný host slavnostního otevření výstavy, p. Charles Duke, bývalý americký astronaut a 10. muž, který stanul na povrchu měsíce v rámci letu mise Apollo 16, následně dodal:  „Chtěl bych každého vyzvat, aby na výstavu přišel. Není jenom pro děti, je pro nás všechny, kteří jsme už dost staří na to, abychom mohli vzpomínat na dobu programu Apollo. Ukazuje opravdu celou historii dobývání kosmu, spolupráci a týmovou práci.“

Více informací naleznete na oficiálních stránkách výstavy, výstavu je pak možno navštívit do 28. června 2015.

Ministerstvo dopravy a kosmické aktivity

Ministerstvo dopravy, které je koordinátorem kosmických aktivit České republiky, vnímá přínos kosmických systémů a kosmických aktivit zejména v široké možnosti uplatnění jejich aplikací v nejrůznějších oblastech lidských činností. Jde o systémy, které každý z nás využívá v běžném životě, aniž by si to mnohdy uvědomoval – jedná se například o předpovědi počasí, využívání navigace v automobilech či sledování přímých televizních přenosů. Kosmické aktivity tak již dávno nejsou jen vědeckou disciplínou. Jedná se především o hospodářskou disciplínu s obrovským společenským, politickým, strategickým a bezpečnostním potenciálem. Záměr výstavy Gateway to Space pak koresponduje s cíli Národní kosmického plánu 2014 – 2019, který schválila vláda v říjnu 2014, zejména pokud jde o cíl rozšiřovat povědomí o kosmických aktivitách a jejich významu pro veřejnost s přesahem ke zvýšení zájmu veřejnosti o tuto oblast.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Stanislav Zapletal úterý 28. dubna 2015, 19:46

    Kéž bychom se dostali do situace do jaké dostal USA Kennedy, když vyhlásil ambiciózní program - let Apollo. Vzepjetí Států bylo neuvěřitelné, když uvážíme, kolik amerických firem se programu Apollo účastnilo a když uvážíme, jaká kvalita práce se od nich požadovala. Obávám se, že od t.zv. politických stran dosavadní úrovně nic takového očekávat nemůžeme. Skutečnost, že se do čela menší či větší oblasti zvolí pár trochu potentních lidí z politických stran, kteří potom za sebou přivlečou spoustu méně potentních se opakuje a stává se rakovinou demokracie. Nejmodernější podniková řízení se už dostala před tradiční praxi tradičních politických stran. V podniku neexistuje, aby někdo za něco nenesl odpovědnost a při tom o tom rozhodoval (vezměte si třeba Promopro).Proto hnutí pana Babiše není jen obyčejným hnutím, jakých bylo plno. je možná jediným z východisek. Jedině v podnikové sféře je možno vyhlásit ambiciózní programy a vést lidi k vyvinutí mimořádného úsilí, když vidí smysl svého počínání. Po Klausovském bláznění bychom se konečně měli dát do práce. reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top