Olomouc má novou vládu. Zveřejňujeme vyjádření předsedy klubu zastupitelů hnutí ANO

ANO Olomouc, 10. listopadu 2014

Na ustavujícím zasedání zastupitelstva byla v pondělí 10.11. zvolena nová Rada města Olomouce, v níž si bývalá koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uchovala většinu šesti radních. I z tohoto důvodu hnutí ANO svým hlasováním čtyřkoalici nepodpořilo. Níže naleznete seznam zvolených členů Rady a vyjádření předsedy klubu zastupitelů hnutí ANO Miroslava Žbánka.

Primátor:
Antonín Staněk (ČSSD)

Náměstci:
Martin Major (ODS), Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL), Jaromír Czmero (ČSSD), Pavel Urbášek (ČSSD), Aleš Jakubec (TOP 09)

Neuvolnění radní:
Filip Žáček (ČSSD), Miroslav Petřík (ČSSD), Michal Giacintov (KDU-ČSL), Čestmír Neoral (ODS), Anna Taclová (TOP 09)

Vyjádření předsedy klubu zastupitelů hnutí ANO

Vážené kolegyně a kolegové zastupitelé, občané,

letošní komunální volby byly v Olomouci v mnohém ojedinělé. Snad nikdy je neprovázela tak silná nechuť občanů k politické realitě, která se zde utvářela poslední dvě desetiletí.

Pro mě osobně byly tyto volby na komunální úrovni politickou premiérou. Strávil jsem se svými kolegy desítky hodin při volební kampani ve všech městských částech. Diskutovali jsme na sídlištích, náměstí i v okrajových čtvrtích, v hospodě na Lošově, v domovech seniorů i s maminkami na dětském hřišti. Nejčastěji jsme slyšeli dva názory: „Budu volit ty, kteří konečně dokážou něco změnit“ anebo: „Volit nepůjdu, protože to stejně nemá cenu. Vždycky se ti samí nějak domluví a podělí se o koryta.“ Obojí výmluvně charakterizuje výsledek práce našich politiků a vlastně i dnešní jednání zastupitelstva.

Politika je oblast lidské činnosti, která klade zvýšené nároky na mravní cit, na schopnost kritické reflexe, na skutečnou odpovědnost, na vkus a takt, na schopnost vcítění do duše druhých, na smysl pro míru, na pokoru.“ Autorem tohoto citátu z roku 1991 je člověk, který se stal před čtvrtstoletím symbolem společenských změn. Změn, po kterých volali sami občané a které nemohli tehdejší politici, přestože disponovali mocenským aparátem a všudypřítomnou ideologií, ignorovat.

Pro mě osobně je v pohledu na Václava Havla nejzajímavější, že jeho politické kritiky spojuje absence vždy jedné či více vlastností, které tak výstižně definoval.

Před dnešním hlasováním o složení nové městské rady mě však napadá jiný Havlův výrok: „Obrys skutečného smyslu lze zahlédnout jen ze dna absurdity.

Jako bychom dnes našli odpověď na otázku majora Terazkyho z Černých baronů: čo si predstavujem pod takým slovom absurdné? Hnutí ANO má v tomto zastupitelstvu čtvrtinové zastoupení. Voliči rozdělili mandáty tak, že téměř 70 % z nich získali politické subjekty, které se nepodíleli na řízení města v uplynulém období. Lze si to interpretovat jinak než jako hlasy občanů pro změnu? Na straně ČSSD bohužel ano. Paradoxně té strany, která se jako vítěz voleb před čtyřmi lety, krátce po zveřejnění výsledků, stala opoziční stranou.

Scénář, který je dnes předkládán zastupitelstvu ke schválení, posílá vítěze voleb do opozice a nabízí většinové zastoupení bývalé koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL v radě města. To vše výměnou za podíl ČSSD na moci. A tato vpravdě Havlovská absurdita dokonale ilustruje skutečný smysl projektu čtyřkoalice. Projektu založeného na touze po zachování léta vytvářených osobních, mocenských a ekonomických vazeb.

Hnutí ANO nepodpoří sestavení komunální vlády, která vzniká proti vůli občanů. Vlády, která hodlá předložit svůj program za půl roku a již dnes, opět zcela absurdně, žádá o naši důvěru.

Zástupcům ČSSD, kteří po čtyři roky verbálně kritizovali kroky a jednotlivé představitele koalice, bych chtěl na závěr připomenout slova Václava Havla z roku 1983, tedy z roku, který trávil ve vězení: „Držet  postoj mlčky a trvale je opravdu víc než ho křičet a záhy opustit!

Miroslav Žbánek
předseda klubu zastupitelů ANO

(foto: Blanka Martinovská)

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Jaromír Vaněčka úterý 11. listopadu 2014, 10:51

    Obrovské překvapení nad vznikem nové koalice je pro nás - hlavně jako důchodce, velmi těžko pochopitelné. Kolem sebe slyšíme hlasy občanů. Velice rychle nás prodali, co mají slíbené a čeho se tak velice bojí. - ANO -Věříme že důslednou kontrolou hospodaření a to i zpětně , vše bude objasněno. Praktiky já na bráchu - brácha na mě , snad patřily minulosti. PROBERTE SE. reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top