Olomoucké ANO probouzí zimák z klinické smrti

ANO Olomouc, 21. září 2018

Nad zchátralou budovou zimního stadiónu v Olomouci se začíná blýskat na lepší časy. V olomouckém zastupitelstvu jsme již podpořili vypořádání majetkových poměrů, které dosud všem snahám o modernizaci budovy a celého areálu bránily. A ještě důležitější krok k výstavbě multifunkční arény činíme nyní. Vyjednali jsme pro projekt vládní podporu!

„Státní participace je mimořádně důležitá. Nepůjde totiž o levnou věc, a bez pomoci vlády by se řešení situace mohlo odkládat donekonečna. Jsem rád, že Andrej Babiš po rozsáhlé diskusi náš projekt podpořil,“ uvedl lídr olomouckého ANO Mirek Žbánek s tím, že dílčí opravy haly, kterým by se město v nejbližších letech stejně nevyhnulo, by si v součtu vyžádaly stovky miliónů korun a stále by se jednalo jen o údržbu původní, z dnešního hlediska zastaralé a nevyhovující budovy.

800 milionů na novou multifunkční halu

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš v minulých dnech slíbil uvolnit na stavbu víceúčelové haly v Olomouci až 800 miliónů korun. Plánujeme tak po říjnových komunálních volbách pokračovat v dalších krocích, které povedou k výměně „plecharény“ za moderní sportovně kulturní centrum.

„V první řadě se musíme podrobně seznámit s obsahem projektové dokumentace, kterou jsme spolu s přilehlými pozemky a budovami koupili, a na základě toho zadat dopracování koncepce budoucího rozvoje zimního stadiónu,“ vysvětluje Žbánek, který má s veřejnými investicemi dlouholeté zkušenosti. Nová studie by podle něj měla posoudit i variantu výstavby nové haly, pokud se v rámci města podaří vytipovat vhodné pozemky s dobrou dopravní dostupností. Nepředpokládá přitom, že by se realizace projektu měla odsouvat na další léta, jak tomu bylo v minulosti.

Zastřešení je dnes ve stavu, který může vést k zastavení provozu

Olomoucký zimní stadion byl uveden do provozu v lednu 1948 a jednalo se v pořadí o sedmou ledovou plochu v tehdejším Československu. Zastřešení se dočkal v roce 1967 a teprve v roce 1980 byl stadion opláštěn a postaveny nové tribuny. Od roku 2006, kdy se zrekonstruovala hrací plocha, procházel jen dílčími stavebními úpravami vnitřních prostor a z vnějšku chátral. Zastřešení je dnes ve stavu, který může vést k zastavení provozu a na svém posledním jednání zastupitelstvo města schválilo mimořádnou pětimiliónovou investici do dosluhujícího kompresoru zajišťujícího chlazení kluziště.

Nová víceúčelová hala zapadá do vládní koncepce podpory sportu, kterou hnutí ANO prosazuje a plánuje na ní vynaložit v nejbližších letech miliardy korun. Olomouc by se tak díky vyjednané státní podpoře zařadila mezi úspěšné krajské metropole, které disponují moderním zázemím nejen pro bruslařské sporty, ale i pro pořádání velkých kulturně společenských akcí. Po novém stadionu a další ledové ploše dnes volají nejen profesionální a amatérské sportovní kluby, ale i široká veřejnost.

„Státní podpora nám umožní realizovat důležitý projekt a prostředky, které díky ní uspoříme v našem městském rozpočtu, můžeme investovat do rozvoje hromadné dopravy, odpadového hospodářství nebo pokračující revitalizace sídlišť. Jako primátor se postarám o to, aby stavba nového stadiónu konečně začala a Olomouc minimálně na dalších 70 let reprezentovala důstojná sportovní aréna,“ uzavírá Žbánek.

Zdroj foto: Statutární město Olomouc a A2 architekti s.r.o.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Ladislav Bartoněk sobota 4. června 2022, 13:44

    Téměř hned po revoluci, vedení města projebalo venkovní ledovou plochu, tedy už nebyla venkovní, ale druhá neboli tréninková. Jestli se nepletu, tak tam byl autosalon. Nedávno jsem četl kolik peněz stojí izolace střechy a teď je nevyhovující? Kde je nějaká hmotná odpovědnost? reagovat

  • Emil Weiss úterý 25. září 2018, 21:48

    Dobrý den, mnoho let již čekám, že se něco bude dít se zimním stadiónem. Doufám, že Vaše vize se uskuteční během několika let (taková aréna se dala postavit v jiných i nekrajských městech během dvou let). Stávající situace se zimním stadionem je již neudržitelná, není zde časový prostor pro tréninky hlavně naší mládeže, stávající hala je již v nevyhovujícím technickém stavu, asi zde již nikdo neuspořádá žádný mezistátní hokejový zápas, natož aby zde bylo nějaké mistrovství třeba v krasobruslení. Karel Gott do staré haly již nepřijede, protože zde je v létě "na zdechnutí" a v zimě je tu větší "kosa" než venku, ale uvnitř haly sněží nebo prší možná vice než venku. V 21.století žijeme již 18 let, ale olomoucký zimák je jako ze století 19. Další vada na kráse stávajícího zimáku je to, že když přivedeme děti na hokejový trénink, tak není někdy kde zaparkovat auto a vyložit hokejovou výstroj (to se děje pokud v tom dni hraje "A" mužstvo). Šatny jsou malé, někdy neteče ve sprchách teplá voda, úklid na zimáku to je katastrofa. Dalo by se psát a psát, stačí se zajet podívat do daleko menších měst jaké tam postavili zimní stadióny. Podle mne by se o sportoviště ve městě měla starat městská organizace se svými zaměstnanci a sportovní kluby by tam byly v nájmu a staraly se jen o sportovní činnost. Moc Vám fandím a těším se na brzkou návštěvu nové multifunkční haly. reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top