Olomoucké politické maloměšťáctví

Miroslav Žbánek, 13. prosince 2015

„Vytvořili jsme stabilní koalici zdravého rozumu“, tak po roce hodnotí primátor Staněk naplnění svých politických ambicí. Možná by stačilo zůstat u této věty, doplnit ji výčtem několika realizovaných milionových akcí a populárních hesel z části vykradených z volebních programů opozice. Ono totiž město naštěstí funguje bez ohledu na to, jak osvícený nebo hloupý politik v jeho vedení sedí. To se ale my politici snažíme před veřejností všemožně utajit. Samozřejmě je také nutné pomlčet o miliardových akcích, které jsou v Olomouci potřeba, ale neuskuteční se, protože městská pokladna je po letech drancování prázdná. Nakonec mohl popřát všem pěkné svátky a pozvat je na punč.

Jak ale trefně řekl Nietzsche: „hryzení svědomí vychovává ke kousání“. A tak jsme opakovaně svědky projevů špatného svědomí lídrů stran, kteří svůj mocenský koaliční pakt obalují tradiční demokratickou strouhankou, ve snaze vzbudit dojem, že ty ostatní, nejmenované politické subjekty, jsou méně tradiční a tudíž méně demokratické. „Stabilitu současné koalice vnímám jako jednu z nejdůležitějších hodnot, kterou jsme městu i občanům dali,“ právě těmito slovy pak olomoucký primátor korunuje své předvánoční poselství Urbi et Orbi. Se slovem „hodnota“ politici obecně rádi a často žonglují. Málokdy mu však opravdu rozumí a ještě méně často se deklarovanými hodnotami řídí. Bohužel.

Zatímco voliči v Olomouci, včetně těch za ČSSD, volali po změně politické kultury, otevřenosti a poctivosti politiků, sdělují jim lídři koalice, že to nejdůležitější pro město je stabilita, jinými slovy klid. Klid na co? Klid pro koho? Klid před kým, pane primátore? V čem tkví demokratická tradice, o které tyto strany tak rády hovoří. V korupčních kauzách? V obcházení pravidel při dosazování stranických souvěrců do městských institucí a firem? V podlézání ekonomickým elitám s vidinou volebních darů? Byla-li slova primátora vyřčena s rozmyslem a myšlena vážně, běhá mi mráz po zádech z toho, že ve vedení města sedí lidé, kteří za svou největší hodnotu nepovažují čestnost, slušnost či profesionalitu, nýbrž možnost „vždycky se nějak dohodnout“.

V květnu 1931 se v New Yorském hotelu Grand Concourse v Bronxu ujal slova Salvatore Maranzano a vyhlásil nový řád, jimž se měla ctihodná společnost, která se zde sešla, řídit. „Cokoliv co se přihodilo v minulosti, nechť je dneškem zapomenuto. Nastal čas skoncovat s nenávistí... Ti, kteří vaše trápení zavinili, již zaplatili životem.“ Poprvé v USA ten den zazněl termín Cosa nostra a obyčejní občané poznali, jakým zákoníkem se řídí podsvětí.

Má-li vést primátorova cesta „politické stability“ k získání vyšší společenské prestiže, zakrývání osobních zájmů, předstírání idejí a povrchnímu přizpůsobování se trendům, namísto uskutečňování potřebných reforem, dovoluji si ji v marxistickém duchu označit za politické maloměšťáctví. I pro něj je charakteristická radikalizace ve chvíli, kdy se nedaří skrývat neúspěchy nebo špatné svědomí. Obviněný hejtman Rozbořil by si dle jeho vlastních slov v Týdnu „naplival do ksichtu a asi by se pozvracel,“ než by přešel k ANO. Mě osobně daleko víc děsí představa, že v některém z olomouckých hotelů nějaký místní Capo di tutti capi Maranzano pod rouškou stabilní budoucnosti vyhlásí svůj nový řád. I to hrozí na cestě stability jako nejvyšší hodnoty, pane primátore.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Ivo Vlach středa 16. prosince 2015, 23:10

    A co Váš nejvyšší Capo di tutti capi A.B?Ten je jistě čistý jako lilie. reagovat

    • Mirek Žbánek čtvrtek 17. prosince 2015, 20:34

      Srdečně vítám kolegu zastupitele a děkuji za reakci na mou výzvu, přečíst si článek. Kdo je jak čistý netuším, ale jsem rád, že AB své představy o novém řádu říká (i když ne perfektní češtinou, ale to není jediný předseda, že ano :-) na parlamentní půdě a veřejně. Ten rozdíl určitě taky vnímáte. Můžeme mít rozdílné názory, cíle i motivy v politice, práci nebo vztazích. Ale měli bychom mít společný zájem, aby o věcech veřejných rozhodovali volení politici. AB se jím stal, Vy jste se jím stal a já zřejmě taky. Takže asi ctíme stejnou tradici. Na druhou stranu, když o tom tak přemýšlím, on je vlastně AB taky boss bossů. Ale na rozdíl od Maranzana nebo Mrázka se k tomu neprostřílel, ale vybudoval úspěšný koncern. Možná někdy tvrdě, možná někdy vychytrale, ale takový je byznys, na tržnici i na Wall Streetu. Někdy zajdeme na kafe a můžeme filosofovat. Hezký večer. reagovat

  • Oto Kaděrka pondělí 14. prosince 2015, 17:05

    Možná jsem neumětel a nevím jak zjistit, kdo ten článek napsal, ale předpokládám, že to byla "strana". Pro mne stejně hrozný jako to maloměšťáctví :-) reagovat

    • admin pondělí 14. prosince 2015, 17:25

      Dobrý den. Autor komentáře je jasně uveden. Je jím Mirek Žbánek, předseda klubu zastupitelů ANO Olomouc. reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top