Podpora dobrovolných hasičů by měla patřit k prioritám obcí

Miroslav Žbánek, 15. ledna 2014

Bezmála čtyři sta hodin za rok vynaložených na záchranu majetku i lidských životů a téměř dvakrát tolik bezplatně odpracovaných hodin při hospodářských pracích pro obec. Desítky hodin strávených s dětmi a mládeží při preventivní požární výchově. A k tomu bezpočet hodin volného času věnovaného údržbě požární techniky. Tak lze charakterizovat činnost Sboru dobrovolných hasičů (SDH) v Dolanech, jejichž pozvání k návštěvě přijal za oblastní organizaci ANO Mgr. Miroslav Žbánek.

V nově vybudované zbrojnici, která poskytuje zázemí pro 40 členů, se seznámil s historií a fungováním místního sboru a zejména technikou, která je jeho chloubou. Letitou, ale perfektně udržovanou Liazku, kterou dobrovolným hasičům postoupili krajští profesionální hasiči, doplňuje plně vybavené Volvo, které se podařilo získat v rámci evropského programu Leonardo od partnerů z Velké Británie. „Jako jediní z příjemců vyřazované anglické techniky v kontinentální Evropě máme anglické auto upravené na levostranné řízení a tudíž plně způsobilé k provozu na našich komunikacích“, dodává hrdě k českému umu Ing. Ondřej Kovács, který má hlavní zásluhu na získání nejen zmiňovaného vozu, ale také další profesionální výstroje pro členy sboru. „Předvedli jsme anglickým kolegům ukázky naší práce a to je nadchlo tak, že nad rámec běžné praxe zajistili pro náš sbor profesionální obleky a další pomůcky. Partnerky svým hasičům jenom přešili nášivky na zádech“, dodává s úsměvem Kovács, který za desítky let své praxe profesionálního hasiče ví, jak je v kritických chvílích kvalitní výstroj důležitá.

V rámci výroční schůze SDH Mirek Žbánek poděkoval hasičům pod vedením starosty Pavla Štěpána a velitele Davida Ochmana za přijetí a jako odborník na evropské strukturální fondy vyjádřil přesvědčení, že v začínajícím programovacím období na léta 2014-20 se přístup místních sdružení a tedy i hasičů k dotačním prostředkům EU oproti minulým létům podstatně usnadní a zjednoduší. „Prosazování komunitně vedeného místního rozvoje bude jednou z priorit hnutí ANO nejen na úrovni samospráv. Nelze pochybovat o účelnosti využití veřejných prostředků při záchraně majetku a životů občanů, funkčním vybavením obcí nebo podpoře dobrovolné spolupráce občanů“, poznamenal na závěr setkání Žbánek.

(Pozn. redakce: Resort Ministerstva pro místní rozvoj, které odpovídá za nastavení dotačních programů EU, nově povede Věra Jourová z hnutí ANO)

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top