Policie kvůli normám ruší přechody, Olomouc je nestíhá malovat zpátky. Otevřený dopis primátorovi města

František Mikeš, 20. srpna 2015

Otevřený dopis zastupitele a člena komise dopravní Františka Mikeše primátorovi města Olomouce ve věci rušení přechodů pro chodce.

Vážený pane primátore,

obracím se na Vás jménem klubu zastupitelů hnutí ANO 2011, jménem stovek nespokojených občanů města Olomouce a také zoufalých rodičů základní školy na Hodolanské ulici s požadavkem na urychlené řešení situace se zrušenými přechody.

Je smutnou skutečností, že Magistrát města Olomouce pod vedením bývalé, ale i současné koalice otázku stavu přechodů v Olomouci fatálně podcenil a nechal situaci dojít tak daleko, že je přímo ohrožena bezpečnost občanů, zejména dětí, seniorů a hendikepovaných osob.

Odmítáme stanovisko, že by město mělo být jednáním majetkového správce silnic I. třídy – Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správy Olomouc, zaskočeno. Správce silnic jednal v souladu s rozhodnutím Odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Olomouckého kraje ke „Stanovení dopravního značení“ z března letošního roku. Město Olomouc bylo účastníkem řízení, ze kterého jednoznačně plyne, že již před pěti lety bylo upozorněno ze strany Policie ČR na nutnost úpravy přechodů včetně stanovení termínů k odstranění závad.

Žádáme Vás o vysvětlení, jaké kroky byly v uplynulých letech a zejména od září loňského roku ze strany vedení města učiněny, aby se předešlo současné kritické situaci. Jelikož trvalým řešením je pouze stavebně-technická úprava, přičemž zadání projektové dokumentace, její schválení, zajištění finančních prostředků a výběrová řízení k realizaci mohou trvat i více než rok, žádáme Vás o předložení harmonogramu plánovaných opatření.

Za nejdůležitější považujeme urychlené řešení nejbolavějšího problému – přechodu před školou v Hodolanské ulici. Jelikož vybudování přechodu je v ideálním případě reálné až na jaře příštího roku, doporučujeme hledat provizorní řešení např. formou instalace dvou mobilních semaforů doplněné o součinnost městské policie. Optimální by bylo zařízení po nezbytných administrativních procedůrách provozovat od začátku školního roku a to po dobu vyučování. Jiná dočasná řešení (kompletní synchronizované osvětlení, řízení dopravy městskou policií apod.) považujeme z technického nebo legislativního hlediska za nereálné.

S ohledem na závažnost situace jsme připraveni nabídnout účinnou pomoc při řešení celé situace.

V Olomouci 19.8.2015
Ing. František Mikeš
zastupitel a člen komise dopravní

(foto zdroj: iDnes.cz)

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top