Pořádek a čisté město

ANO Olomouc, 26. září 2018

Veřejně a hlasitě pojmenoval problém, který trápí občany Olomouce, ale i většiny dalších měst. „Více než slušné občany často chráníme ty, kteří podle pravidel nežijí a zneužívají sociální výhody. A máme jen malé možnosti, jak je postihnout. To se musí rychle změnit,“ říká lídr ANO v Olomouci Mirek Žbánek, který by se chtěl jako primátor mnohem více zaměřit právě na dodržování veřejného pořádku.

Když nebezpečí přehlížíme, přichází rychleji. To věděli už staří Římané, ale my jsme na to dnes trochu pozapomněli. Narušování veřejného pořádku se dlouho v Olomouci bralo jako podmnožina bezdomovectví. „Neziskovky bezdomovcům pomáhaly, město financovalo programy, které je měly navrátit do běžného života. Ale mezitím se nám tady vytvořila komunita, která nerespektuje žádná pravidla a parazituje na sociálním cítění slušných lidí,“ vysvětluje Mirek Žbánek a upřesňuje, že drzost a agresivita těchto lidí stoupá, stejně jako vychytralost, s níž obchází zákony a ignorují strážníky.

10 % ze 700

Ze všech olomouckých bezdomovců, kterých žije ve městě kolem sedmi stovek, je podle odhadů skutečně problémových zhruba 10 procent. Jde většinou o recidivisty a lidi závislé na alkoholu nebo jiných drogách. „Nemůžeme s nimi pořád zacházet jako v bavlnce, oni svůj životní styl měnit nechtějí. Dobře víme, kde se zdržují a nechávají po sobě nepořádek. Ale máme jen málo možností, jak s tím něco udělat. Ve spolupráci s krajem i s našimi ministry a poslanci proto chceme připravit nové zákony a vyhlášky, které dají městům a strážníkům více pravomocí,“ vysvětluje své plány Mirek Žbánek.

Strážníci? Nemají šanci

Městská policie je na tvrdé jádro bezdomovců krátká. Strážníci je nemohou prošacovat a hledat drogy, ani odvézt za město a nechat vystřízlivět nebo hulákat v polích. Mohou je jen slušně vyzvat, ať se chovají hezky… A charitativní organizace? Tím, že se starají o „hodné“ bezdomovce, často zvyšují koncentraci problémových lidí v jednom místě. Své o tom vědí obyvatelé z okolí charity v centru nebo na Svatém Kopečku. Z bývalých kasáren na Tabuláku máme lokalitu, která připomíná ghetto někde na africkém předměstí. Popíjení alkoholu na veřejnosti, bivakování, močení a kálení na veřejném prostranství, žebrání a drobné krádeže jsou tam na denním pořádku.

Řešení existuje

Dnes už nemůžeme zavírat oči před realitou a tvrdit, že všechno vyřeší prevence, fungující městská policie, dobře pracující komise pro prevenci kriminality nebo desítky milionů, které jdou každoročně na sociální péči. „Mluvil jsem s kolegy z krajského zastupitelstva i s poslanci. Souhlasí s tím, že je třeba prosadit legislativní změny, které by obcím umožnily s tímto nešvarem lépe bojovat,“ vysvětluje jedno z řešení Mirek Žbánek. A naznačuje i další možnosti, které už si může zajistit a pohlídat město: Navýšení počtu strážníků, rozšíření a modernizace kamerových systémů, asistenti ve vozech MHD, zábrany na lavičkách proti povalování, likvidace nelegálních tábořišť…

Není to jen o bezdomovcích

Město by mělo naplno využívat všechny dobře fungující instituce. „Nejde jen o to, aby kvalitně fungovaly. Musí to být firmy 21. století, které půjdou s dobou. Například v rámci Technických služeb chceme zavést takzvanou úklidovou pohotovost, která by přijela v podstatě na zavolání,“ říká Mirek Žbánek, jenž se chce věnovat také přípravě na blížící se zákaz ukládání odpadu na skládky nebo budování podzemních kontejnerů.

Nový pořádek by měl nastat také při péči o historické budovy, například zdevastované objekty v majetku města, které je třeba urychleně opravit nebo odstranit. „Třeba bývalé záchodky v parku nejsou pro město dobrou vizitkou. A chceme začít jednat i s vlastníky problémových objektů, aby je uvedli do stavu, kdy nebudou líhní problémů,“ dodává Mirek Žbánek. Olomoucký lídr ANO pro blížící se komunální volby věří, že když lidé kolem sebe uvidí kvetoucí záhony, pěkné lavičky a funkční koše, sami si začnou pořádku a čistoty vážit a hlídat si je.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top