Předzahrádky restauračních zařízení a Tržní řád v roce 2014

Miloslav Tichý, 20. března 2014

Nedávno mě zaujal článek Olomouckého Deníku, ve kterém se svěřuje provozovatel kavárny, jak mu úřady znepříjemňují podnikání. Vadí mu, že provozovatelé restaurací, kaváren a vináren v okolí centra nemohou přes zimní sezonu mít před svými podniky předzahrádky. I vzhledem k brzkému příchodu jara mi přijde absurdní, že v dubnu předzahrádky smí být, v březnu však ne. Jaká je tedy aktuální situace a co můžeme udělat pro její zlepšení?

Letos vstoupil v platnost nový Tržní řád města Olomouce. Ten však není tím hlavním „viníkem“, jak se na první pohled zdá. Byl vydán proto, aby upravoval podmínky především pro podomní prodej a nabídku služeb (viz níže). Navazujeme tak na okolní města, která tento způsob prodeje omezila nebo zakázala úplně již mnohem dříve. A to v zájmu ochrany spotřebitelů.

Je to především Regulační plán městské památkové rezervace, který Zastupitelstvo přijalo v roce 2002, a exkluzivita provozovateli vánočních trhů (ten bude letos nově vybrán), co dnes omezuje restauratéry v centru, aby na vlastní podnikatelské riziko mohli otevřít předzahrádky i mimo hlavní sezónu. Tedy ani v březnu, když jaro přišlo o pár dní dřív, se nemůžeme v centru posadit s kávou venku a vychutnat si atmosféru náměstí. V době konání vánočních trhů se neposadíte s punčem v Lafayettově ulici, kde se tvoří největší fronty, lidé postávají venku a k odložení kelímků využívají okolních parapetů. Ve zdejší vinárně na protest vyvěsili před provozovnu zamítavé rozhodnutí města o povolení venkovního posezení. Nemyslím si, že je správné a produktivní takto házet klacky pod nohy podnikatelům a protežovat jiné.

Blíží se však volby a najednou všechno jde! Nezbývá mi, než ocenit snahu radních, že konečně chtějí pro občany a návštěvníky centra v tomto směru něco udělat. Jsem však zklamaný, že tak nečinili dříve, byť na to měli čtyři, respektive osm let. Až petice a především blížící se volby je rozpohybují k činům. Neměli by pro nás ale politici pracovat celé volební období? Co se týče cestovního ruchu a oživení centra, jsem přesvědčený, že co nejméně omezovat podnikání v centru, které přispívá k rozvoji cestovního ruchu, je ta správná cesta, kterou bychom se měli vydat. Nebojte se proto říct nám, co můžeme společně zlepšit.

Olomoucký Deník: Zimní předzahrádky? Olomoucká radnice za ně dává pokutu. Zatím

Podomní a pochůzkový prodej

Nový Tržní řád platí v Olomouci od ledna 2014. Jak jsem již zmínil, významně upravuje podmínky především pro podomní prodej a nabídku služeb, dále Tržní řád upravuje podmínky pochůzkového prodeje. Znáte to: V jednu chvíli zaútočí elegantně oblečená armáda rádoby „manažerů“, kteří navštěvují domácnosti nebo zastavují kolemjdoucí (především ty zdánlivě důchodového věku) a vlezle nabízí změnu poskytovatele energií, pojišťovny či telefonního operátora. Až později a pod lupou zjistíte, jak jste se nechali napálit. Podomní prodej a nabídka služeb je zakázána na celém území města. Tito „dealeři“ mají stopku nejen u vás doma (pokud si je sami nepozvete), ale také na Horním a Dolním náměstí a v přilehlých ulicích, náměstí Republiky, Žižkově náměstí, náměstí Hrdinů, v prostorách tržnice, v okolí autobusového a vlakového nádraží, kolem RCO a v mnoha dalších ulicích.

Za jakékoliv vaše připomínky, náměty a nápady, jak pomoci cestovnímu ruchu v centru města, a vůbec jak pomoci podnikatelům, aby nám náměstí žilo nejen v době konání kulturních akcí, budeme rádi.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Mirek Stoch pondělí 24. března 2014, 10:10

    Podporovat klidně, ale tím, že nebude město překážet a vytvářet další a další regulace. Podporovat všechny stejně. reagovat

  • mirek hájek neděle 23. března 2014, 05:12

    především město rozprodává domy v centru několika vyvoleným zbohatlíkům a svoje úředníky stěhuje do drahého pronájmu v namiru,je to normální?v centru mizí provozovny,které občan potřebuje k životu a střed města se systematicky vylidnuje,brzy přijde na řadu i tržnice.. reagovat

  • Petr pátek 21. března 2014, 16:12

    Na radnici podporují jen ty svoje privilegované, svoje kamoše podnikatele. Ostatní se musí podřídit! reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top