Průlomový rozsudek: městské firmy musí sdělovat informace podle informačního zákona

Miroslav Žbánek, 23. dubna 2014

Doposud běžná praxe politiků a úředníků obecních samospráv jak bez jakékoliv veřejné kontroly podnikat s veřejnými finančními prostředky prostřednictvím městských obchodních společností končí. „Odkloňovat“ prostředky pro soukromé či politické účely už nebude tak jednoduché.

Zajímalo by vás, za kolik městská firma nakupuje určité služby? Jaký je obsah smluv a s kým je uzavírá? Podali jste si žádost o informaci podle informačního zákona? Zřejmě jste zpravidla obdrželi zamítavé stanovisko. Nás zajímalo u koho, za co a kolik utrácejí městské firmy Výstaviště Flora Olomouc a.s. a Dopravní podnik města Olomouce a.s. v oblasti reklamních služeb a marketingu. Výstaviště nás „poučilo“ že jako obchodní společnost nejsou povinným subjektem a tudíž nám informace nesdělí. Přestože 100% akcionářem je město Olomouc, tedy občané. Dopravní podnik nám na náš dotaz odpověděl a přiložil interní směrnici, podle které se sám řadí mezi povinné poskytovatele informací. Jeden vlastník, různé přístupy. Jasno do celé, právně poněkud složité problematiky, vnesl svým březnovým rozsudkem Nejvyšší správní soud (NSS).

Co bylo předmětem soudního sporu?

Magistrát města Liberce si na veškeré IT služby zřídil městskou akciovou společnost Liberecká IS, a.s. V roce 2012 si Ing. Petr Červa (Změna pro Liberec) požádal o informace, jaký je pro jednotlivé městem používané IT systémy používán typ software, zda službu zajišťovala společnost sama, případně zda byla uživatelská podpora či správa systémů řešena objednávkou externích služeb. Chtěl pouze jako občan vědět, zda zvolená forma zajištění služeb přes samostatnou a.s. je pro město výhodnějším řešením, než kdyby si tento servis obstarávali placení úředníci magistrátu.

Odpověď? Obchodní společnost neposkytuje informace podle informačního zákona. Po neúspěšném odvolání se žadatel obrátil na soud. Krajský soud rozhodl o povinnosti žalované společnosti informace poskytnout. Její stížnost proti rozsudku pak definitivně letos v březnu NSS zamítl.

Jaký dopad má tento případ na olomoucké městské firmy?

Zmiňovaný rozsudek pouze aplikoval předchozí rozhodnutí NSS i Ústavního soudu, které konstatovaly, že pod pojem „veřejná instituce“, která je povinna poskytovat informace podle informačního zákona, lze řadit i obchodní organizace, které naplňují určité znaky veřejnoprávního subjektu. Je-li zřizovatelem a vlastníkem město, které dosazuje do řídících orgánů společnosti své zástupce, jejichž prostřednictvím vykonává dohled a kontrolu nad hospodařením, a hlavním účelem takovéto společnosti je zajišťování veřejných služeb města, nebo služeb pro další městem zřizované právnické subjekty, pak se jedná o veřejnou instituci podle § 2 odst. 1 zákona o svobodném přístupu k informacím. Město Olomouc má dnes majetkovou účast v 9 akciových společnostech. Nechci Vás na tomto místě zahltit právní argumentací, kterou z nich a proč považuji za povinného poskytovatele informací. Hnutí ANO jako politický subjekt, jehož hlavní ideou je zajištění hospodárného nakládání s veřejnými prostředky, prosazuje aplikaci informačního zákona na všechny, ve kterých má většinový vlastnický podíl. Samozřejmě, že zákon pamatuje na výjimky, které informace nelze sdělit. Ale tam, kde jsou vynakládány prostředky daňových poplatníků, kde je využíván k podnikání majetek města, nebo jsou zajišťovány veřejné služby občanům, nehodláme žádné informace tajit. Ano, lze to chápat i jako poselství současným orgánům a managementu uvedených firem. Hnutí ANO myslí svůj program a sliby občanům vážně.

Pokud máte zájem o získání konkrétních informací nebo pokud máte podezření, že s prostředky města či jeho organizací není nakládáno řádně, obraťte se bez obav na naše hnutí a my takového informace zajistíme a prověříme. Kontaktní email olomouc@ano2011.cz.

Přehled firem s majetkovou účastí města Olomouce

Název společnosti Majetkový podíl města v %
Aquapark Olomouc, a. s. 95 (100 v roce 2017)
Dopravní podnik města Olomouce, a. s. 100
Lesy města Olomouce, a. s. 100
Olterm & TD Olomouc, a. s. 34
SK Sigma Olomouc, a. s. 34
Správa nemovitostí Olomouc, a. s. 100
Technické služby města Olomouce, a. s. 100
Vodohospodářská společnost Olomouc, a. s. 56,66
Výstaviště Flora Olomouc, a. s. 100

 

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Jaromír Fohler pátek 25. dubna 2014, 09:24

    Možná je čas na veřejnou výzvu končícím úředníkům, aby neuzavírali smlouvy, nebo jakékoliv závazky na období po volbách. Každý dokáže pochopit důvod odvážení odpadu, ale ..... reagovat

  • Jana Goláňová středa 23. dubna 2014, 22:16

    Konečně správný přístup. Politické vedení měst a jejich úředníci si budou muset zvyknout, že výsledky a postupy jejich práce pro občany budou veřejně přístupné a kontrolovatelné veřejností. Ještě dotáhnout zákon o státní službě, aby nesli plnou odpovědnost za svou práci. reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top