Sochorova kasárna aneb proč v Olomouci stále ubývá obyvatel

Jaroslav Kuchař, 19. ledna 2014

Nedávno jsem vycházel z kanceláře hnutí ANO na Šantově ulici a zadíval jsem se na opuštěný areál Sochorových kasáren. Ještě v roce 2009 zde sídlila 6. polní nemocnice, cca 200 vojenských doktorů a dalších specialistů, kteří žili v Olomouci, jezdili na mise do Afganistanu a prováděli praxi ve vojenské nemocnici na Klášterním hradisku.

Zřejmě by to tak bylo dodnes, kdyby město v té době neprohlásilo, že objekt kasáren potřebuje kvůli výstavbě areálu Šantovka, a začalo s velením armády vyjednávat o jeho uvolnění. Armáda se snažila městu vyhovět, a začala hledat nové prostory pro umístění polní nemocnice nejprve v Olomouci. Ty ale vyžadovaly další investice, a tak nakonec velení zdravotní služby AĆR protlačilo rozhodnutí přemístit polní nemocnici do Hradce králové, kde je Fakulta vojenského zdravotnictví a město nemělo problém s vojenskými objekty.

Zdroj: Olomoucký DeníkTakže shrnuto a podtrženo, město v zájmu developerského plánu přišlo o 200 pracovních míst a na ně navázané další rodinné příslušníky. S tímto přístupem není divu, že počet obyvatel města neustále klesá a dnes už je pod 100 tisíci. Areál Sochorových kasáren stojí dále opuštěný a armáda se jej pokouší prodat, přičemž cena již klesla z prvotních 220 miliónů na 67 miliónů. Město pod vedením primátora Martina Novotného o areál nejeví zájem. Kdo na tom tedy vydělal? Zatím zřejmě nikdo, ale kdo prodělal je jasné - jsou to město Olomouc a armáda. Dovolím si silně pochybovat, že nový investor, vytvoří v tomto prostoru 200 trvalých pracovních míst. A dobře placená pracovní místa jsou to, co našemu městu chybí nejvíce.

Pozn.: Autor je bývalý velitel posádky Olomouc

Aktuální informace k prodeji areálu:

Podle Olomouckého Deníku již kasárna našla svého kupce. Mluvčí ministerstva obrany potvrdil, že prodej je na spadnutí: ˜„Zájemce nabídl o trochu více, než byla námi požadovaná minimální kupní cena 67 milionů korun." Jméno kupce však ministerstvo k dnešnímu dni nezveřejnilo. Investor Šantovky nepotvrdil ani nevyvrátil, zda je budoucím kupcem areálu.

Bývalá kasárna leží v památkově chráněném území mezi ulicemi 17. listopadu, Šantova a Wittgensteinova.

Zdroj: Olomoucký Deník

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top