Spor o Radniční listy: Radnice nás cenzuruje, zlobí se opozice

Olomoucký Deník, 27. května 2015

Tradiční politici bohužel nechápou princip radničních periodik a jejich veřejnoprávní charakter. Naopak rádi tento formát využívají k vytváření příznivého obsahu vlastní osoby a práce, čímž získávají osobní prospěch za veřejné prostředky. Chceme, aby Radniční listy byly vyvážené a objektivní. Bohužel, v minulosti nám některé příspěvky byly z "politických důvodů" na popud vedení radnice odmítnuty a neotištěny. Tento problém s cenzurou jsme se snažili vyřešit návrhem na oddělený prostor pro vyjádření zastupitelů. I toto řešení však bylo po prvním čísle zamítnuto (dodnes nám nebyl předložen žádný průzkum nebo jakýkoliv dopis stěžující si na tento vyhrazený prostor).

Je třeba si uvědomit, že Radniční listy, které občany města stojí 4,2 miliony korun ročně, slouží celé veřejnosti (dále například dvě soukromé televize 3,1 milionu korun ročně). Má být tedy respektováno právo občanů seznamovat se i s názory, které nemusí lichotit vedení radnice či s nimi nemusí souhlasit. Jediným soudcem mezi různými názory jsou voliči. V opačném případě budou sloužit Radniční listy pouze k propagaci politiků ve vedení města.

Budeme se i nadále vyjadřovat k politickým tématům v Radničních listech a doufat ve zlepšení situace. Opíráme se rovněž o zákon, který říká, že "vydavatel periodického tisku územního samosprávného celku je povinen poskytovat objektivní a vyvážené informace o územním samosprávném celku a poskytnout přiměřený prostor pro uveřejnění sdělení, které vyjadřuje názory členů zastupitelstva územního samosprávného celku, týkající se tohoto územního samosprávného cel­ku."

Olomoucký Deník:
Spor o Radniční listy: Radnice nás cenzuruje, zlobí se opozice

Zdroj: Spor o Radniční listy: Radnice nás cenzuruje, zlobí se opozice

Dvacet e-mailů od čtenářů rozhodlo o další podobě olomouckého měsíčníku Radniční listy. Prostor vyčleněný v dubnu pro strany zastupitelstva kvůli stížnostem zmizí. Opozice mluví o alibismu a cenzuře redakční rady a odvolává se na tiskový zákon.

Vedení města ale prosazuje komentáře k odhlasovaným tématům, čímž chce zajistit vyvážené informování. Z listů by se podle ní nemělo stávat diskuzní fórum, navíc pak chybí strany pro praktické informace. Ve čtvrtém letošním čísle se objevila dvoustrana označená Prostor pro zastupitele. Každá ze stran se tam mohla věnovat „svým" tématům. Novinka ale dlouho nevydržela. „Psali nám občané, kteří nebyli spokojení s tím, že se Radniční listy stávají dalším politickým nástrojem ať už opozice nebo koalice. Radniční listy mají být informační a myslím, že předchozí podoba nebyla špatná," řekl olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD). Reagující čtenáři podle něj považovali změnu za nepřijatelnou. „Do schránky elektronické pošty mi přišlo kolem patnácti dvaceti mailů, což v minulosti nikdy nebylo. Na podobu a obsah Radničních listů si nikdo nikdy nestěžoval. Kvůli dvoustraně v čísle chyběly informace o sběrových sobotách a tak dále," zdůvodnil, proč redakční rada opět sáhla ke změně.

"Obsah svévolně mění"

Opozice ale rozhodnutí bere jako porušení předchozí dohody.

„Chtěli jsme prostor v Radničních listech využívat k vyvolání diskusí o tématech, která Olomouc pálí, ale radnice před nimi raději zavírá oči. Nabízeli jsme jiný pohled na věci prezentované radními jako samozřejmost. To vše na základě domluvy, kterou koalice prosadila a vzápětí zase zrušila," reagoval zastupitel Tomáš Pejpek (ProOlomouc).  Hnutí nyní spoléhá na tiskový zákon. Příspěvky hodlá posílat dál. „Zákon je na naší straně. Redakce má tři měsíce na publikování. Předpokládáme, že tuto lhůtu bude plně využívat. Také počítáme s redakčním krácením," řekl předseda hnutí.

Nejsilnější opoziční strana hnutí ANO říká, že jestliže v měsíčníku vycházejí články o činnosti radnice, jedná se o politická témata vždy. „Opozice má mít právo vyjádřit se k tématům v Radničních listech bez cenzury. A to zvláště tehdy, kdy politici koalice referují o činnosti radnice. Stejně ale obsah svévolně mění i po odhlasování redakční radou," uvedl Miloslav Tichý. Vysvětlení, že se nová část obsahu nelíbila lidem, příliš nevěří. „Toto alibistické tvrzení nám i přes několik výzev stále nebylo podloženo jakýmkoliv průzkumem," dodal člen ANO.

Zpravodajství, ne politika

V opozici jsou i komunisté, těm ale změna přijde rozumná a problém s ní nemají. „Radniční listy by neměly být nástrojem politického boje, ale informačním materiálem pro občany. Není to politický deník. Samozřejmě, pokud obsahem Radničních listů je nějaké téma, ke kterému se chceme vyjádřit, můžeme. Naše stanovisko bude zapracováno do klasického redakčního článku," sdělil zastupitel za KSČM Miroslav Marek.

Redakční rada, v níž má koalice většinu, stanoví témata pro každé číslo.

„Své může říct i opozice. Také může dodat názory, které se začlení do textů. To je zásadní věc," zmínil primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09). „S tematickými bloky je to zpravodajský časopis. Ale když se na straně objevují jednotlivé názory v boxech, děláme z toho politické médium a to by být nemělo," doplnil náměstek. Že by protistranu radnice omezovala, odmítá. Problémem je podle něj nedostatek prostoru. „Není to cenzura. Z příspěvků se nedá všechno použít. Rozumím tomu, že ze strany opozičních zastupitelů bude padat, že se v listech prezentuje rada a náměstci. My ale nevystupujeme jako politici daných politických stran, já nereprezentuji názory TOP 09, ale názor vedení města na jednotlivá témata," poznamenal Aleš Jakubec.

Nové "Radničáky" příští rok

Projekt Hlásná trouba provozovaný občanským sdružením Oživení ale vidí podobu prezentace radnice přísněji. Například i zprávy o městských organizacích bere jako ovlivňování čtenářů. „Politika radnice se nemusí vztahovat pouze k činnosti úřadu jako takového, patří sem také informace o školách, divadlech, domovech důchodců, technických službách, teplárnách či dopravních podnicích," stojí na webu Hlásná trouba. Webový portál hodnotí periodika vydávaná místními samosprávami a objektivitu informování čtenářů.

Změny může přinést nová podoba Radničních listů, která by mohla vycházet od příštího roku. Radnice se teď chystá vypsat výběrové zřízení na zhotovitele.

Autor: Ondřej Zuntych, Olomoucký Deník

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top