Tisková zpráva: Vyjádření hnutí ANO k rušení přechodů pro chodce v Olomouci

ANO Olomouc, 24. srpna 2015

Vedení oblastní organizace a zastupitelského klubu hnutí ANO 2011 je znepokojeno situací, která nastala v souvislosti se zrušením přechodů pro chodce v Hodolanech a dalších částech města. V zájmu bezpečnosti občanů proto podporujeme kroky vedení města k obnovení přechodů, včetně případných rozpočtových změn s tím souvisejících. Bezpečnost občanů - chodců i řidičů musí být na prvním místě!

Na druhé straně nás zaráží, jak se k celé situaci staví vedení města, resp. jak primátor města tuto záležitost komentuje v médiích. Dle tiskové zprávy ze dne 16. srpna mimo jiné primátor sděluje, že o chystaném rušení přechodů nebylo město ze strany správce komunikací – Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) informováno. V podstatě celou situaci dává za vinu ŘSD.

Pravda je ovšem taková, že o nevyhovujících přechodech město vědělo už od roku 2010. V té době totiž Krajský úřad a Policie ČR informovaly jednotlivá města, že budou muset zrušit přechody, které nevyhovují novým bezpečnostním předpisům.

V září 2014 podala Policie ČR podnět Krajskému úřadu na zrušení konkrétních nevyhovujících přechodů v Olomouci. O tomto podnětu byl odbor dopravy Magistrátu informován.

Tuto záležitost řešila i Rada města v lednu 2015, když rozhodla o zpracování projektové dokumentace mj. i na přechody v Hodolanech.

Rozhodnutí o zrušení dotčených přechodů k datu 30. 8. 2015 bylo Krajským úřadem přijato v březnu 2015, rozhodnutí obdrželo i Statutární město Olomouc. Město mělo tedy více než 5 měsíců čas, aby situaci řešilo a informovalo o ní občany. Že se tak nestalo, je vinou příslušného odboru radnice, resp. politika, který ho řídí. V případě odboru dopravy je to primátor města, do jehož kompetence doprava spadá.

Vedení města by se mělo z této situace poučit a přijmout opatření, aby se v budoucnu už neopakovala. Nelze hazardovat se zdravím a životy občanů města.

Je smutné, že spousta menších měst a obcí problém s nevyhovujícími přechody dokázala včas vyřešit a krajské město (s rozsáhlým úřednickým aparátem) nikoli…

Ministerstvo dopravy a Státní fond dopravní infrastruktury včas reagovaly na problém přechodů a vytvořily program Bezpečnost, v rámci kterého mohou obce požádat o dotaci na úpravy přechodů. Letos byly vypsány dvě výzvy, kde bylo podáno cca 500 žádosti a rozdělí se přes 700 mil. Kč. Město Olomouc do této skupiny žadatelů z nám neznámých důvodů nepatří!

Milan Feranec, zastupitel SMOL a oblastní předseda hnutí
Miroslav Žbánek, zastupitel SMOL a předseda místní organizace

(foto zdroj: iDnes.cz)

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top