Uděláme z Olomouce znovu město květin

Miroslav Žbánek, 21. srpna 2018

Olomouc jako hlavní město květin. Dlouhá desetiletí jsme se tímto titulem opravdu mohli pyšnit. Tradice velkých květinových a zahradnických výstav započala už v roce 1958 a záhy dosáhla mezinárodního ohlasu a renomé. Co z něj ale zbylo k šedesátému výročí?

Návštěvnost, která kdysi dosahovala stovek tisíc lidí, se dnes počítá na desítky tisíc. Uspořádání pavilónů sklízí rok od roku stále větší kritiku. Část výstavního areálu se proměňuje na tržnici a nabízený sortiment často nemá s tématem výstavy nic společného. Přiznejme si to - Flora prostě upadá a olomoucký magistrát odmítá převzít spoluodpovědnost za akci, která stále ještě patří k nejnavštěvovanějším v regionu. Marně se zde hledá nový směr nejen pro výstavnictví, ale i pro celou Floru. Odvolání ředitele a čekání na výběr nového vedení jen dokreslují dnešní nelichotivý obraz značky, která kdysi reprezentovala nejen Olomouc, ale i celé Československo.

Pro hnutí ANO v Olomouci je důležité změnit přístup a chápání fenoménu Flora Olomouc. Poslední desetiletí zcela mylně politici spojovali Floru převážně s fungováním výstav. Ty se postupně proměňovaly v trhy, které sice byly ekonomicky soběstačné, ale dnes už nemají žádné opodstatnění. Mezitím se z veřejného prostoru vytratily nejen květiny, ale i hodnotný mobiliář nebo například umělecká díla, která by kompozičně doplňovala zeleň. Zanedbané záhony, chátrající lavičky, letité stopy vandalů. Občané na neutěšenou situaci vytrvale upozorňují a město nereaguje. Přitom změnit to není tak složité.

Vrátíme Olomouci symboliku města květin

Příklad kreativní květinové expozice v Kyjevě Nejlepší reklamou Flory by byla upravená a kvetoucí veřejná prostranství v celé Olomouci. Zasadíme se o promyšlený rozvoj a obnovu historických parků ve městě a doplníme nebo vyměníme zastaralé osvětlení, lavičky i odpadkové koše. Stromy a květinovou výsadbu doplníme i na olomouckých sídlištích.

O změně přístupu k areálu Flory se mluví několik volebních období a kromě rekonstrukce pavilonu A se nic zásadního nestalo. My změnu chceme a věřím, že ji dokážeme skutečně prosadit. Připravíme jasný a ekonomicky fungující rozvoj výstavního areálu Flora Olomouc, který umožní návrat ke kvetoucí Floře.

Považujeme za zásadní zaměřit výstavy výhradně na květinovou a zahradnickou produkci nebo floristickou tvorbu. Chceme postupně obnovit celý areál s využitím národních nebo evropských dotací. Zařazení květinových výstav do vlajkových lodí dotační podpory města by mělo zajistit kvalitní a návštěvnicky atraktivní expozice. Město se nesmí ke svému rodinnému stříbru chovat macešsky. Pro nás je Flora srdeční záležitostí.

Mirek Žbánek

Foto vpravo: Příklad kreativní květinové expozice v Kyjevě
Foto dole (fotogalerie): Flora Olomouc 2018

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Popelka pondělí 17. září 2018, 12:15

    A kdo to zaplatí? Připravíte koncepci pro rozvoj? A co jste dělali doposud? Proč Magistrát ročně utratí tolik peněz za pronájem svých kanceláří? A takhle bych mohl pokračovat dost dlouho. Až budete mít jasno co chcete, kdo to zaplatí, hotovou koncepci atd..., tak si dělejte propagaci. Zatím je to zbytečný příspěvek, nic neříkající a dost zoufalý. reagovat

  • Roman Bednář čtvrtek 30. srpna 2018, 16:22

    Zdravím Vás. To mě těší, že konečně se bude s Florou něco dít. Když si, doufám že podrobně, čtu Váš příspěvek, zajímá mě (když píšu příspěvek nejde "enterovat" odstavce, proto je to vždy jen souvislý text - nápad pro Vašeho IT specialistu). 1. Opravy a údržba parku jsou dobrý nápad - přestože se jako vždy nezmiňujete z jakých peněz toto zaplatíte. Dobrá rozumím. Nechci ani vypadat jen jako že Váš tu nějak napadám. Jen umím číst mezi řádky , bohužel. Otázkou však je - připravíme jasný a ekonomický rozvoj.... Proč jste jej už nepřipravili? Nerozumím tomu, proč vlastně nepřicházíte s nějakým konkrétním řešením a Vaše slova jsou jen všeobecná. Stejně jako plané sliby předchozích vlád. Výsadba květin a údržba parku v menší či větší míře probíhá pořád. Sami říkáte, že důvodem je programová stránka. Z Flory se stalo tržiště. Je hezké že se vyměnilo vedení, ale možná je problém ve společnosti co tyto výstavy zajišťuje. Protože zejména na ní je marketingové řešení a rady, za které jí vedení Flory platilo nemalé peníze. Cožpak firma Omnis toto za celé ty roky neviděla? Kde jsou jejich osvědčené marketingové triky? Nebude lepší třeba dát šanci nějaké nové menší ambicioznější firmě? Už z důvodu dlouholetého monopolu firmy Omnis na tyto akce v Olomouckém kraji (Stavotech, Flora a jiné) a z podezření z předražených zakázek pro firmu Omnis v roce 2014. Zkuste se podívat, kolik třeba firma Omnis zaplatila za web Stavotech.cz, který má hodnotu cca 5.000,-Kč (pokud si pamatuji je to 35 - 50.000,-Kč viz. výročí zpráva). A další tyto weby. Ty to weby zprostředkovaně platí město. Nepředpokládám, že by město za tuto propagaci zaplatilo 5.000 a firma Omnis následně 30 tisíc ze svého. A to jsou jen příklady. A jsme zase u těch předražených služeb. Hodláte tedy peníze na novou Floru vzít zde? Změnit dodavatele těchto služeb? Protože zde se mi to jeví jako černá díra. Podotýkám, že firma Omnis a jí přidružené firmy přestaly tyto účetní závěrky zveřejňovat. Proč asi. Zveřejňování jim ukládá zákon. Opravdu magistrát chce takovéhoto partnera? Kdo byl prošetřován z predražených služeb pro město a co nedodržuje zákon? Zaměřil by se zde.. Jinak se mi to bohužel jeví jen jako výměna vedení za Vaše lidi (nebo lidi s Vámi spřízněné), ale vlak Omnis jede dál. V podstatě jen zmiňujete, opět, že utratíte další peníze, ale tam kde by se dalo ušetřit už neuvažuje nikdo. Účetní závěrky firmy Omnis jsou dostupné volně na internetu. Kauza Omnis zde https://olomouc.idnes.cz/policie-vysetruje-podezrele-predrazene-zakazky-olomouckeho-kraje-1fg-/olomouc-zpravy.aspx?c=A140416_2057110_olomouc-zpravy_stk reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top