V řadě měst se začíná 'klikat' na lepší časy

Miloslav Tichý, 25. března 2014

Prezentovat občanům srozumitelnou a jednoduchou formou údaje o hospodaření města, jeho finanční stabilitě a celkovém ekonomickém stavu, to je jedním z hlavních cílů hnutí ANO nejen v Olomouci.

„Zodpovědného a hospodárného nakládání s městskou kasou lze dosáhnout pouze pod širokou veřejnou kontrolou,“ o tom je přesvědčen Miroslav Žbánek, oblastní místopředseda hnutí. „Zkušenosti z měst a obcí, kde zavedli tzv. rozklikávací rozpočet to jednoznačně potvrzují,“ uvádí Žbánek na příkladu Nového města na Moravě (http://rozpocet.nmnm.cz) nebo Uherského Brodu (http://rozpocet.ub.cz). Přes jednotlivé účetní položky se snadno a intuitivně lze proklikat až na úroveň jednotlivých dodavatelů a fakturované částky. Jednoduše lze zjistit, kterému subjektu, kolik a za co bylo proplaceno. Díky propojení s účetní databází odpadá mechanické přepisování a kdokoliv má on-line přehled o rozpočtovém plánu i skutečném čerpání.

To, že rozklikávací rozpočet je jednou z priorit, kterou se bude snažit ANO prosadit, potvrzuje i oblastní předseda Milan Feranec. „Nevidím důvod, proč by každá utracená koruna neměla být veřejně známá,“ a ve svých cílech jde ještě dál. „Nejen rozpočet města, ale i hospodaření městem zřizovaných organizací budeme chtít podřídit daleko širší veřejné kontrole,“ dodává s odkazem na celou řadu olomouckých městských firem, jejichž hospodaření dlouhodobě obestírá stín pochybností.

Nástroje, jako jsou rozklikávací rozpočty nebo registry smluv a veřejných zakázek, jsou významným nástrojem i pro efektivní a kvalifikované politické rozhodování zastupitelů. „Věřím, že i zástupcům dalších politických stran v Olomouci doklikne, jakým směrem se má veřejná správa ubírat,“ dodává s úsměvem Mirek Žbánek a jako příklad uvádí město Zlín, které v těchto dnech rozklikávací rozpočet na svých stránkách připravuje.

Na stránkách www.rozpocetobce.cz můžete základní informace o rozpočtu vaší obce získat už dnes. Občanské sdružení Oživení provozuje portál www.vsechnyzakazky.cz, který přehledně a souhrnně informuje o veřejných zakázkách zadaných podle zákona o veřejných zakázkách.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Petr čtvrtek 27. března 2014, 17:09

    Jsem moc zvědavý, jeslti se to vám nebo komukoliv podaří i v Olomouci. Určitě zajímavé, ale musí se v tom člověk taky zorientovat. Aby to bylo přehledné, aby se nezveřejňovalo jen to co se komu hodí. Taky by to mohl být dobrý zdroj pro novináře. Nepředpokládám, že má každý čas na to hledat a zkoumat v těch smlouvám levárny. reagovat

    • Portáš Ondráš sobota 29. března 2014, 10:17

      Jen to potvrzuje moje celoživotní krédo : " Kdo chce hledá způsob, kdo nechce hledá důvod ". Konec zlatokopů v Čechách. reagovat

  • Mgr. Martin Přerovský úterý 25. března 2014, 13:15

    Tohle mi vyrazilo dech :-) naprostá pecka a starostové, kteří tohle rozjeli, palec nahoru, super ! reagovat

    • Miloslav Tichý úterý 25. března 2014, 13:20

      A bude líp, pokud tohle bude i v Olomouci! reagovat

      • Portáš Ondráš sobota 29. března 2014, 10:37

        Doufám, že tato myšlenka - systém / po odzkoušení /, se rozšíří do měst a obcí celého OK. Na většině radnic jsou dlouhodobě "zakopáni chytří páni poslanci, senátoři, zastupitelé, partajní funkcionáři, kamarádi atd.atd. " .On ten měšec veřejných financí všechny nenakrmí. Konec harpagonů v Čechách. reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top