Výsledky 2. veřejného zasedání Zastupitelstva, jak jsme hlasovali

ANO Olomouc, 26. prosince 2014

Velmi důležité jednání zastupitelstva proběhlo v předvánočním čase v pondělí 22.12.2014. Z našeho pohledu nejdůležitější částí programu bylo hlasování o rozpočtu města pro rok 2015. Zvýšenou pozornost jsme však upřeli i na majetkoprávní záležitosti (prodeje dalších domů či neprůhledné směny pozemků), rozpočtové změny v letošním roce či námi iniciované doporučení zřídit odbornou komisy ICT.

Majetkoprávní záležitosti

V této části jsme požádali o samostatné hlasování o prodejích dalších bytových domů, tentokrát Černá cesta 31 a 33 (celkem 80 bytových jednotek, z toho 78 pronajatých). Vzhledem k tomu, že město postrádá jakoukoliv strategii nakládání s nemovitým majetkem (včetně způsobu jeho prodeje, pronájmu, údržby), nepodpořili jsme a nepodpoříme žádný nekoncepční prodej, kterým se mají pouze lepit díry v rozpočtu vzniklé špatným hospodařením předchozích vlád. Koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 s podporou KSČM veškeré prodeje nakonec schválila. Majitelem obou bytových domů se má stát bytové družstvo se sídlem v Praze (nikoliv bytové družstvo,  jehož součástí by byli samotní nájemníci). Koalice nerespektovala požadavek části stávajících nájemníků prodej odložit a zabývat se připravovanou nabídkou olomouckého bytového družstva Avion, se kterým se nájemníci dohodli na spolupráci.

Majetkoprávní záležitosti odboru investic

Po dlouhé diskuzi se nám podařilo odložit očividně nevýhodnou směnu pozemků. Jako náhradu škody na 30 m2 orné půdy chce město Olomouc ze svého vlastnictví směnit 250 m2 zahrady v Droždíně. Díky opozičním zastupitelům byla tato část stažena a vedení města si snad konečně začne uvědomomovat, čí zájmy má vlastně hájit.

Návrh rozpočtu 2015

Již na samotném začátku zasedání zastupitelstva jsme se připojili k opozičnímu návrhu, aby rozpočet byl projednán až ve chvíli, kdy všichni zastupitelé obdrží kompletní podklady.

Vzhledem k tomu, že opoziční zastupitelé hnutí ANO 2011, Občané pro Olomouc a Pro Olomouc nebyli přizváni k přípravě rozpočtu, diskuze se protáhla do pozdních odpoledních hodin. Radní se snažili odpovědět na co nejvíce otázek, nicméně spousta otazníků zůstává.

Mirek Žbánek trefně označil předložený rozpočet za akt bezradnosti. Vystoupení zástupců koalice jen potvrdilo, co naše hnutí opakovaně tvrdilo před volbami. Chybí peníze, vize, koncepce i schopnost vedení města řídit město směrem k jeho hospodářskému rozvoji. Nová vláda provedla kosmetické škrty napříč rozpočtem, aniž by je byla schopna srozumitelně vysvětlit, dramaticky omezila investice, což logicky povede k poklesu ekonomické aktivity ve městě a zákonem danou podmínku vyrovnaných příjmů a výdajů naplnila optimistickou vidinou růstu daňových příjmů a pokračujícím rozprodáváním majetku. Přestože jsme ocenili snahu zejména ČSSD o racionální přístup k sestavení rozpočtu, stále se domníváme, že více než o opravdové zefektivnění hospodaření se zatím jedná o finanční eskamotérství směřující k zachování zaběhlých penězovodů z městské pokladny.

Podpořili jsme návrh opozičních kolegů, aby byly posíleny příspěvky v oblasti sociální péče na úkor mediální prezentace radnice (přesun cca 3 miliony). Pro tento návrh hlasovali pouze opoziční zastupitelé, vyjma KSČM, kteří hlasovali proti. Rozpočet byl nakonec schválen čtyřkoalicí s podporou KSČM.

Doporučení zřídit Komisi ICT

Důvody, které nás k předložení tohoto návrhu vedli, jsme již zveřejnili v samostatném článku zde: www.anoolomouc.cz/clanky-komentare/2--verejne-zasedani-zastupitelstva-navrhujeme-zrizeni-komise-ict-120.htm

Vyjádření koaličních zastupitelů, že návrh je dobrý, v zásadě s ním souhlasí, nicméně je to návrh opozice, proto jej v tuto chvíli nepodpoří, vnímáme jako poněkud hloupý a nedospělý přístup, který v konečném důsledku vždy odnesou občané města. Kromě opozice náš návrh podpořili ještě tři osvícenější zastupitelé z KDU-ČSL, ostatní se v souladu s nařízením svých stranických sekretariátů zdrželi. Návrh tedy nebyl schválen. Přesto se budeme dál snažit koalici vysvětlovat, že úkolem politiků je předkládat budoucí obraz města a ten je v případě Olomouce nejen v jeho historii ale i digitální epoše.

Zřízení finančního a kontrolního výboru

Předsedou kontrolního výboru byl zvolen Miroslav Žbánek, dalším členem Milan Brázdil. Členové finančního výboru jsou Milan Feranec a František Mikeš.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top