Vytvoříme internetovou encyklopedii města

Karel Konečný, 9. září 2018

Skutečnou moderní internetovou encyklopedii má v České republice jen Brno. Dnes je již tak vyhlášená, že ji jihomoravské metropoli tiše závidí veřejnost všech velkých českých a moravských měst včetně Prahy. Už dlouho inspiruje i mě, a teď přichází ten správný čas vytvořit si vlastní online encyklopedii i v Olomouci.

Brněnská encyklopedie obsahuje přes 50 tisíc navzájem provázaných hesel a kolem 20 tisíc obrazových záznamů. Kromě odborníků ji hojně využívá i veřejnost. Mezi lidmi je velmi oblíbená například mapová aplikace, kde může každý sledovat, jak se postupně měnila zástavba města. Čtenáři oceňují historii jednotlivých ulic a pestrou fotografickou a obrazovou dokumentaci. Práce na encyklopedii prohloubila spolupráci mezi mnoha institucemi od muzeí přes vysoké školy, úřady a zapojila se také veřejnost.

Olomouc plná pokladů

V olomouckých historických, kulturních a vzdělávacích institucích, i mezi občany, máme tolik podkladů, že bychom mohli připravit minimálně stejně kvalitní a obsáhlou webovou prezentaci jako naši jižní sousedé. Přesvědčuji se o tom doslova každý den od roku 1988, kdy jsme se s manželkou rozhodli natrvalo usadit v Olomouci. Můj patriotismus posilovala každá návštěva knihovny, archivu či muzea, a hlavně rozhovory s pamětníky, při kterých jsem se dozvídal o památkách, tradicích, kultuře a o lidech z Olomouce stále více. Během té doby jsem s městem srostl opravdu pevně. Dnes už si neumím představit, že bychom žili jinde.

Zapojit se může každý

Svou vědeckou prací jsem přispěl, byť i skromným dílem, k rozšíření našeho poznání o Olomouci. Mimořádný ohlas veřejnosti na tzv. „malé“ a později i „velké“ akademické dějiny Olomouce, na jejichž vzniku jsem měl tu čest se docela výrazně podílet, brzy vyvolal zájem starostů a zastupitelů okolních měst, například Uničova nebo Litovle. Všichni nám naše knihy o Olomouci oprávněně závidějí a nechávají se jimi inspirovat. Nabídku oficiálních publikací dotváří práce mnoha zapálených vlastivědných badatelů, kteří svými popularizačními příspěvky pestrou nabídku knih či časopisů skvěle doplňují.

Ta pravá digitální historicko-vlastivědná a kulturní encyklopedie nám však stále schází. Proto již začínáme na její přípravě pracovat. Počítáme hlavně se zapojením dobrovolných přispěvatelů – učitelů, studentů, členů zájmových spolků, sběratelů pohlednic a fotografií, pamětníků či sportovců…

Karel Konečný
vysokoškolský pedagog Univerzity Palackého

Třiapadesátiletý docent v oboru historie se specializuje na moderní české dějiny, je autorem nebo spoluautorem několika odborných knih a řady článků o historii Olomouce a Moravy. Pamětihodnosti a krásy českých zemí nejraději poznává na kole nebo na pěších túrách v přírodě, má rovněž rád kulturu a s manželkou Dagmar aktivně sportuje. Společně vychovali dospělé dcery Petru a Marii.  

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit

    Zatím zde není žádný komentář.

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top