Zástupci hnutí ANO ověřovali informační otevřenost vedení olomoucké radnice

Miroslav Žbánek, 6. března 2014

Nejúčinnější zbraní proti nekalým praktikám při správě města je veřejná kontrola. Ta ale vyžaduje maximální informační otevřenost ze strany radnice. Roli „inspektorů“ radniční otevřenosti si vyzkoušeli za naše hnutí poslanec Milan Brázdil a 1. místopředseda hnutí ANO v Olomouci Mirek Žbánek. Na druhém letošním zasedání zastupitelstva města Olomouce, které se konalo mimořádně v sobotu 1. března, kritickým, ale objektivním způsobem hodnotili přístup radních k informovanosti zastupitelů i občanů. Jak koalice obstála u vybraných bodů jednání?

Změny v radě města

Novým primátorem města se stal Martin Major (ODS). Martin Novotný (ODS) tak svou rezignací dodržel slib veřejnosti a zůstává pouze neuvolněným radním a poslancem. Oběma se sluší na tomto místě poblahopřát. Nejen novému primátorovi, ale i všem občanům Olomouce přejeme, aby se na sklonku volebního období podařilo zvládnout obrovské problémy zejména v oblasti financování investičních akcí, rostoucí zadluženosti města a netransparentních veřejných zakázek. Z celého srdce jim i sobě přejeme, aby své dluhy nepřenášeli na nové vedení radnice, které vzejde z říjnových voleb, nedělali nekoncepční a neprůhledná rozhodnutí, za něž ponesou odpovědnost jejich nástupci, nerozdávali trafiky v městských firmách svým spolustraníkům a příznivcům, a v důsledku absence dlouhodobých rozvojových koncepcí nerozprodávali majetek města, který jim nepatří, ale jehož správa jim byla občany pouze svěřena.

Jednou z priorit nového primátora se má dle jeho slov stát sjednocení města do jednoho volebního obvodu. Tedy ukončení víceobvodového volebního modelu, který dlouhodobě znevýhodňoval menší politické subjekty, mezi které dnes patří i jeho domovská ODS. Na tomto místě bychom rádi připomněli obhajobu systému pěti volebních obvodů (dnes již bývalým) primátorem Martinem Novotným v roce 2010: „Radnice městských obvodů se nám finančně nevyplatí, přesto má ale každá z územních částí své vlastní problémy. Stávající volební obvody z nich logicky vychází a také volební programy stran jsou v každém z nich jiné.“ (www.parlamentnilisty.cz/kraje/olomoucky/Petice-nepomohla-olomoucke-volebni-obvody-zustavaji-168713)

Dodržení slibu Novotného o odstoupení znevážila ODS svým pokryteckým a účelovým přístupem ke změně volebnímu modelu.

Majetkoprávní záležitosti a prodeje domů

Podle § 38 zákona o obcích je obec povinna pečovat o zachování a rozvoj svého majetku. Při projednávání tohoto bodu zastupitelé ze strany koalice i opozice sehráli ukázkovou politickou estrádu, během které se vzájemně obviňovali z toho, kdo městu více uškodil rozprodáváním jeho majetku. To, že by měl každý občan - nájemce městského bytu - vědět z veřejně dostupné dlouhodobé bytové koncepce města, jak hodlá radnice s jeho domem v budoucnu nakládat, naše vážené zastupitele ani nenapadlo. Přitom právě existence takovéhoto koncepčního materiálu by dávala nájemcům jasnou představu o tom, jak k bytům a domům přistupovat, jak bude nakládáno s prostředky získanými z nájemného, a jaké investice do správy bytového fondu město hodlá vynakládat.

Prázdnou kasu se radní rozhodli naplnit po svém, tj. prodejem dalších nájemních domů, mezi nimi i tzv. Avionu. Domu, který nechalo město zchátrat do takové míry, že opravy v řádu desítek milionů korun nejsou za současné situace rozpočtu reálné. Ani stanovisko nájemců či návrh opozičních zastupitelů na revokaci usnesení o prodeji a zahájení dialogu se stávajícími nájemci radní neobměkčili a záměr prodeje obálkovou metodou dále trvá. Brilantní ukázkou politického alibismu je pak schválené usnesení, podle kterého radní mají zvážit jednání s nájemci, kterým bude navrženo založení bytového družstva. To by dům odkoupilo za již schválených podmínek, tj. kupní ceně přes 45 mil. Kč a její úhradě do 20 dnů!!

Za zcela plytkou lze pak považovat diskusi, zda jsou malometrážní byty v Avionu sociálními byty. Vážení radní, bez ohledu na to, zda je v nějakém zákoně definován sociální byt či nikoliv, zdravý selský rozum nám říká, že malometrážní byt s nájemným 84 Kč/m2, který obývají převážně senioři či mladé rodiny, kteří si nemohou dovolit platit tržní nájemné v takřka jednou takové výši, je zkrátka sociální, neboť jeho ztráta či výrazné zvýšení nájmu by pro nájemce znamenalo sociální ohrožení.

Se souhlasem autora jsme zveřejnili dopis nájemníků adresovaný Zastupitelstvu města Olomouce: www.anoolomouc.cz/clanky-komentare/prodej-domu-avion-i-nadale-pokracuje-27.htm

Rozpočtové změny 2014

Sotva uplynuly dva měsíce od začátku hospodaření dle rozpočtu na rok 2014, přichází městská Rada s jeho výraznými změnami. Nemá cenu se zabývat změnami v dílčích položkách, kterých jsou desítky. Pozornost opozičních zastupitelů upoutala pokuta ve výši 300 tis. Kč, kterou udělil městu Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na dotaz, které veřejné zakázky a jakého druhu pochybení se sankce týká, kdo nese za tuto škodu, která městu vznikla, odpovědnost a jaké vůči němu byly vyvozeny důsledky, nedokázali nebo nechtěli radní odpovědět. Neuvést tento typ informace do důvodové zprávy zastupitelstva je alarmující.

Snaha zastírat problémy v řízení investičních projektů, se kterými se vedení radnice dlouhodobě potýká, se projevila hned vzápětí. Poznámkou spíše na okraj náměstek Vlach informoval zastupitele, že z příjmů rozpočtu bylo „preventivně“ vypuštěno cca 34 mil. Kč, které představuje dotace z evropských fondů na již realizovaný projekt rekonstrukce Dolního náměstí. Pochybnou zakázku, stejně tak, jako celou řadu dalších, v současnosti prověřují ÚOHS i dotační úřad. O to víc je pro nás zarážející, že ani opoziční zastupitelé nijak nereagovali na tak zásadní rozpočtovou změnu.

Hnutí ANO se dále bude zabývat katastrofální situací v oblasti realizace investičních projektů a s nimi souvisejících veřejných zakázek.

Program regenerace MPR

V tomto bodě Rada předložila ke schválení seznam investičních projektů, které požádaly o příspěvek ze státního Programu regenerace Městských památkových rezervací a zón. Minimální spoluúčast vlastníka nemovitosti na celkových nákladech musí činit 50% u města, 40% u fyzických či právnických osob, a u církví. Přílohou důvodové zprávy je soupis nemovitostí a typu investice. V předložených dokumentech však není uvedeno jméno a bydliště žadatele o příspěvek z rozpočtu města, kterým musí být vlastník nemovitosti zapsaný na katastru nemovitostí, přestože jsou údaje volně přístupné.

Vážení spoluobčané. Jak se ukazuje, úroveň politické kultury na radnici se dlouhodobě vyznačuje snahou utajovat a zastírat celou řadu skutečností před občany i volenými zastupiteli. Jedině veřejná kontrola občanů za situace, kdy opozice z různých důvodů nefunguje jako „hlídací pes“ vládnoucí koalice, může účinně zabránit pokračující ekonomické devastaci města. Staňte se i vy „inspektory“ otevřenosti. Spolu můžeme otevřít radnici a kontrolovat její představitele i hospodaření.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Milan Feranec neděle 9. března 2014, 00:28

    Řešení je jednoduché. Nastavit jasná pravidla, která budou platit pro všechny a požadovat jejich důsledné dodržování. Vedení města má sloužit občanům, má prosazovat jejich zájmy a ne potřeby různých zájmových skupin. Za ANO mohu slíbit, že to co říkáme před volbami, budeme dodržovat i po nich. reagovat

    • Petr Slaměník úterý 11. března 2014, 08:24

      Naprosto s Vámi souhlasím pane Feranec, řečeno Vámi stručně a jasně.Díky reagovat

  • MVDr. Jaromír Fohler sobota 8. března 2014, 04:58

    Obecně musíme vyžadovat větší informovanost občanů o hospodaření s veřejnými penězi na všech úrovních, nebo spíše o jejich utrácení (rozkrádání), protože sami veřejní činitelé to tutlají, a není rozdíl mezi koalicí a opozicí. Musíme přinést nový styl práce, protože nemusíme být nikomu vděční reagovat

    • Miloslav Tichý sobota 8. března 2014, 09:53

      Přesně tak, jak říkáte. ANO nabídne maximální transparentnost při správě města. Občané musí být informováni o všech krocích radnice a vědět o každé utracené koruně. reagovat

  • Mgr. Martin Přerovský středa 5. března 2014, 21:00

    A čekal se nějaký jiný scénář tohoto zastupitelstva? :-) reagovat

    • Petr čtvrtek 6. března 2014, 09:54

      Proběhlo to přesně tak, jak jsme čekali. Vys**t se na lidi! Vrchnost bude ještě nějakou dobu krást. reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top