Zastupitelé z celého kraje si vyměňovali zkušenosti a "zadali úkoly" ministrům

ANO Olomouc, 15. června 2015

Za hojné účasti komunálních zastupitelů hnutí ANO z celého Olomouckého kraje proběhlo jejich první pracovní setkání v areálu firmy Hopax v Července u Litovle.

"Mimo odborných přednášek je cílem zejména vzájemné poznání a výměna zkušeností," popisuje smysl setkání Milan Feranec, předseda oblastní organizace Olomouc, která se zhostila role pořadatele. Mimo zastupitelů, radních nebo starostů za hnutí ANO se setkání zúčastnili například první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, poslanec a krajský předseda hnutí Ladislav Okleštěk a další členové místních orgánů hnutí.

Faltýnek: ČSSD chce rozhazovat, musíme jejich nápady korigovat

"Olomoučáci jsou tradičně velmi aktivní a řekl bych v tomto směru vzorovou oblastní organizací," ocenil místopředseda Faltýnek nejen organizační, ale i odbornou úroveň celé akce. V rámci svého příspěvku pak seznámil účastníky s obtížemi, se kterými se hnutí potýká při prosazování svých programových priorit v rámci vládní koalice. "ČSSD chce rozhazovat v duchu svých volebních slibů a nám nezbývá, než celou řadu jejich nápadů korigovat," dodal s tím, že zejména v oblasti nutných úspor nejsou koaliční partneři příliš ochotni naslouchat. Stejně tak prosazování zákonů z dílny Rekonstrukce státu naráží na odpor koaličních partnerů, kteří si v tomto notují spíše s opozicí.

V části odborných přednášek seznámil ředitel odboru strategického rozvoje veřejné správy na Ministerstvu vnitra David Sláma zastupitele s vybranými problémy v otázkách práv a povinností zastupitelů a jejich trestní odpovědnosti plynoucí z výkonu mandátu. Celá řada dotazů byla nejlepším důkazem zájmu účastníků. Vedoucí odboru metodiky Úřadu Regionální rady Zdeněk Bogoč zaujal svým příspěvkem, ve kterém průřezově představil možnosti čerpání dotací obcemi z operačních programů v programovém období 2014-2020. "Srozumitelný přehled s odkazy na jednotlivé řídící orgány programů uvítá každý starosta, který se potřebuje v dotační politice zorientovat a hledá inspiraci pro rozvoj obce," ocenil příspěvek starosta Štěpánova Jiří Šindler, který zdědil po předchozím vedení obce právě v oblasti dotací celou řadu kostlivců.

Zazněly však i kritické hlasy zejména na přerušení kontinuity předchozího a nového programového období nebo zúžení cílů dotační politiky, které už neumožní získat finance například na opravy veřejných prostranství nebo školních hřišť a tělocvičen. Nejvíce emocí vzbudilo vystoupení Milana Ferance tentokrát v roli náměstka ministra dopravy. V rámci plánovaných investic do oprav krajských silnic 2. a 3. třídy se v seznamu, který připravilo vedení kraje pod taktovkou ČSSD, neobjevily žádné komunikace v okolí měst, které řídí koalice s hnutím ANO. A to i přesto, že mnohé patří dlouhodobě s ohledem na svůj stav k investičním prioritám v krajské dopravě. Zkrátka, přípravu na blížící se krajské volby si ČSSD vykládá po svém a skutečné potřeby občanů a motoristů nejsou tak důležité jako vlastní sebeprezentace.

Celistvost zóny bývalého letiště v Přerově je potřeba zachovat

V rámci diskuse pak padlo i několik požadavků na podporu samospráv ze strany vedení hnutí a ministerských resortů řízených ANO. Asi nejhlasitěji kolegové z vedení přerovské radnice apelovali na zachování celistvosti průmyslové zóny bývalého letiště, která je svou rozlohou 360 ha největší v Česku a tím zcela unikátní pro potenciální velké zahraniční investory. Zazněla také výzva k přehodnocení výše poplatků za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu, který např. v menších obcích snižuje zájem stavebníků o bytovou výstavbu a brzdí tak rozvoj obcí.

Tečku za zdařilou akcí udělalo podvečerní posezení, které bylo další příležitostí nejen pro diskusi, ale i snězení kančího guláše. "Po dohodě štafetu předáváme kolegům do Přerova a těšíme se na předvánoční setkání, které se bezpochyby bude daleko více soustředit na přípravu krajských voleb v příštím roce," uzavřel celou akci Mirek Žbánek, předseda místní organizace v Olomouci.

Řekněte nám svůj názor

Vložit komentář

napsal(a):

Vaše jméno a příjmení: Zde napište text: Antispam kontrola: Napište název krajského města Olomouckého kraje
Vložit
  • Pavel Turoň pondělí 15. června 2015, 22:18

    Olomouc je v dluhách jako město a daňoví poplatníci to mají zaplatit za úředníky kteří někde udělali chybu. Je to tu jak v Praze z tunelem Blanka. Hlavně že živíme tolik státních úředníků a nemají žádnou zodpovědnost. Dal bych ty všechny pokuty a dluhy zaplatit státním zaměstnancům Olomouce. reagovat

  • Tomáš Vaněk pondělí 15. června 2015, 21:05

    http://zpravy.aktualne.cz/domaci/firmy-nasly-trik-jak-zatajit-zamestnance-stat-chysta-uder/r~1dbc6f1c0fb811e5bc3a0025900fea04/ reagovat

  • Gustav Volejský pondělí 15. června 2015, 21:04

    http://www.novinky.cz/domaci/372347-spocitano-statnich-uredniku-je-68-072-za-pul-roku-budou-stat-12miliard.html reagovat

Jsme na Facebooku

Kontaktujte nás

Oblastní a místní kancelář hnutí ANO Olomouc
Koželužská 21, 779 00 Olomouc

Kontaktní e-mail: olomouc@anobudelip.cz
Kontakty na jednotlivé osoby najdete v sekci Naši lidé

Celostátní web hnutí ANO
Zadavatel: ANO 2011 / Zpracovatel: ANO 2011

Back to Top